Захворюваність на ГРВІ нині в 2,5 раза нижча за епідемпоріг

Але в разі застуди звертайтеся до лікарів, бо в сусідніх областях «гуляють» ентеровіруси й серозний менінгіт

Сезон застуд стартував. Довкола тільки й чуєш: то діти хворі, то колеги, то домочадці. Однак поки грип іще далеко, із дрібними проб­лемами на зразок невеликої температури, нежитю чи кашлю люди до лікарів переважно не звертаються. Власне, це в нас традиційний підхід. І санепідеміологи наразі оперують досить втішною статистикою.

Як повідомив начальник Головного управління Держсанепідслужби у Закарпатській області Володимир Маркович, нині захворюваність на ГРВІ в краї в 2,5 раза нижча за епідемпоріг. Та й узагалі рівень інфекційних хвороб усіх нозологій на 40 відсотків зменшився порівняно з аналогічним періодом 2012-го. Літній оздоровчий процес також пройшов без усяких спалахів та інших неприємностей, тож, як кажуть, так тримати.

Однак розслаблятися закарпатцям головний санітарний лікар краю не радить. «Якщо ви захворіли навіть на банальну застуду – обов’язково звертайтеся до медиків, щоб отримати адекватну терапію. Не ставте собі самі діагнози й не вживайте препарати тільки на тій підставі, що вони допомогли знайомим. Під маскою ГРВІ можуть ховатися важкі ентеровірусні захворювання, серозні менінгіти. В сусідніх областях – Львівській, Івано-Франківській тощо – вони вже «гуляють», тож краще проявити обережність», – застерігає Володимир Петрович.

“Закарпатська правда”