На Міжнародній конференції в Рахові говоритимуть про букові ліси

Карпатський біосферний заповідник у м. Рахові із 16 по 18 вересня 2013 року проводитиме Міжнародну науково-практичну конференцію “Букові праліси та давні букові ліси Європи: проблеми збереження та сталого використання”, присвячену 45-річчю створення установи.

На Міжнародній конференції в Рахові говоритимуть про букові ліси

На конференції науковці розглянуть наступні питання:

1) Сучасний стан інвентаризації та досліджень букових пралісів і давніх лісів;

2) Роль букових пралісів і давніх лісів у збереженні біологічного різноманіття;

3) Значення букових пралісів та давніх букових лісів для пом’якшення впливу глобальних кліматичних змін та впровадження екологічних моделей сталого лісокористування;

4) Використання букових пралісів і давніх лісів у наукових, освітніх та екотуристичних цілях;

5) Залучення фінансових ресурсів для збереження букових пралісів/давніх лісів та виплат компенсацій на розвиток прилеглих територіальних громад.

6) Природоохоронний статус букових пралісів і давніх лісів відповідно до категорій IUCN;

7) Створення та підтримка європейської мережі природоохоронних територій, що охороняють букові праліси і давні ліси, а також мережі співпраці між науковцями, які їх вивчають.

Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації є координатором виконання доручення Президента України від 02.03.2013 № 1-1/749 щодо збереження унікальних природних комплексів, забезпечення сталого розвитку української частини українсько-словацько-німецького природного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини», благоустрою гірських населених пунктів Закарпатської області, які розташовані у зоні української частини цього природного об’єкта.

За словами директора департаменту Юрія Шпонтака, ще в 2007 році Комітет Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО прийняв рішення про включення українсько-словацької номінації “Букові праліси Карпат” до переліку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а в 2011 році завдяки підтримці України давні букові ліси Німеччини теж занесли до списку Всесвітньої спадщини як розширення існуючого українсько-словацького об’єкта “Букові праліси Карпат”. Отже, на європейському континенті утворено унікальне міжнародне об’єднання природоохоронних територій світового значення загальною площею 96072,4 гектара (ядрова зона33670,1 га), яке охоплює природний ареал поширення лісів із бука лісового (Fagus sуlvatica) від високогір’я Українських Карпат до узбережжя Балтійського моря на німецькому архіпелазі Рюген.

Українська частина об’єкта у складі найбільших у Європі ділянок букових пралісів Карпатського біосферного заповідника та Ужанського національного природного парку, в межах Рахівського, Тячівського та Великоберезнянського районів складає близько 70 відсотків від його загальної площі.

Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА