Голови закарпатських сільрад поскаржились на Держказначейство

13 вересня під головуванням Михайла Фединця відбулося засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові районної ради.

З питання поводження з твердими побутовими відходами виступив голова районної ради Михайло Фединець. В обговоренні взяли участь Сергій Воробець, виконавчий директор фірми „АВЕ”, Анатолій Черниченко, заступник голови РДА, Віктор Дмитрук, Марія Рущак, Олександр Сюч, Юрій Марусяк, відповідно Оноківський, Яроцький, Тийгласький та Баранинський сільські голови та інш. Питання співпраці з фірмою „АВЕ” зацікавило сільських голів, було багато запитань щодо укладення договорів, умов співпраці та ціни за обслуговування.

На всі ці запитання в ході зустрічі присутні отримали відповідь. Також домовились, що на запрошення фірми „АВЕ” в жовтні місяці буде організовано поїздку в м.Мішкольц (Угорщина), де сільські голови Ужгородщини матимуть змогу на місці ознайомляться з роботою сміттєпереробного заводу. З питання казначейського обслуговування місцевих бюджетів Державною казначейською службою України інформували голова районної ради Михайло Фединець та начальник управління Державної казначейської служби України в Ужгородському районі Оксана Кісюк. Дане питання викликало велике занепокоєння серед сільських голів.

Як звучало у виступах, на сьогодні складається вкрай складна ситуація із обслуговуванням видатків місцевих бюджетів органами Державної казначейської служби України. Уже декілька місяців органи місцевого самоврядування не мають можливості оплачувати виконані роботи та послуги, незважаючи навіть на наявність коштів на рахунках. Такі порушення фінансосвого законодавства призвели до неможливості ефективного управління фінансовими ресурсами територіальних громад. Присутні на засіданні члени координаційної ради – сільські голови у своїх виступах вносили різні пропозиції. Зокрема, проведення взаємозаліків, об’єднання сільських голів для надання допомоги одні одним за рахунок спецкоштів, пропонували звертатися у вищестоячі органи для відповідного реагування. Особливо емоційними були виступи Марії Коваль-Мазюти, Василя Торми, Золтана Сільваші, Галини Малинич, Олександра Сюча, Андрія Поляка відповідно Кам’яницького, Тисаагтелецького, Великодоброньського, Соломонівського, Тийгласького сільських голів та заступника голови виконкому Сторожницької сільської ради. Як підсумок, було прийнято рішення направити Звернення з даної проблеми до Прем’єр-Міністра України Миколи Азарова.

Ужгородська райрада