Закарпаття долучається до грантових проектів ЄС

У середу в угорському місті Ніредьгаза відбулося підписання угоди про співробітництво у галузі водопостачання між містами Ніредьгаза, Мукачево та Ужгород.

Угоди підписали міські голови Ніредьгази Ференц Ковач, Мукачева Золтан Ленд’єл та перший заступник міського голови Ужгорода Віталій Семаль. Проект «Розвиток захисту навколишнього середовища в Мукачеві, Ужгороді та Ніредьгазі через оцінку стану існуючих систем очистки водопостачання та водовідведення» буде реалізуватися в рамках європейської програми прикордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна. До його розробки та реалізації долучилося й Закарпатське агентство з інвестицій, інновацій та розвитку. Участь в роботі конференції взяли й голова загальних зборів Соболч-Сатмар-Березької області Оскар Шестак, голова Закарпатської обласної ради Іван Балога, голова бюджетної комісії облради Василь Брензович, депутат облради, керівник Закарпатського агентства з інвестицій, інновацій та розвитку Віктор Трикур, керуючий справами виконавчого апарату облради Михайло Попович.

Проект планують реалізувати в закарпатських містах протягом наступних 18 місяців. Загальна вартість проекту – понад 260 тисяч євро. Фахівці мають провести аналіз існуючих систем водопостачання та водовідведення в Мукачеві та Ужгороді, моніторинг інженерних споруд, розроблять інвестиційні проекти для цих міст.

Міський голова Ніредьгази Ференц Ковач розповів про організацію в місті водопостачання та водовідведення в місті та прилеглих населених пунктах. Ще у 1996-ому році була створена регіональна компанія “Ніршийгвіз” . Окрім власне міста компанія обслуговує 50 населених пунктів області Соболч-Сотмар-Берег, де проживає понад 260 тисяч населення. Її засновники – 29 місцевих органів влади і уряд Угорщини. Вода зі свердловин глибиною 110-200 метрів подається до 211 тисяч споживачів. Загалом “Ніршийгвіз” володіє 40 муніципальними водними системами експлуатації та технічного обслуговування, і завдань розвитку. Досвід Ніредьгази може стати в нагоді й закарпатським містам. Угорські водогосподарники вважають, що водоканалам, аби вижити, доцільно об’єднуватися у одну мережу. Це дозволить суттєво скоротити штат робітників, підняти зарплати.

Щодо Закарпаття, то фахівці в рамках нового проекту протягом наступного року планують розробити комплекс заходів, які допоможуть залучити у сферу водозабезпечення інвесторів, що в кінцевому рахунку має покращити послуги з водопостачання та водовідведення. Окрім того в краї необхідно здійснити заходи щодо економії питної води та зниження енергоємності її виробництва, створити сприятливі умови для залучення іноземних інвестицій, забезпечити дослідження й охорону джерел питного водопостачання, що має поліпшити якість питної води.

Опісля конференції відбулася зустріч голови облради Івана Балоги, Мукачівського міського голови Золтана Ленд’єла, голови бюджетної комісії облради Василя Брензовича, керуючого справами виконавчого апарату облради Михайла Поповича з головою загальних зборів Соболч-Сатмар-Березької області Оскаром Шестаком та міським головою Ніредьгази Ференцом Ковачем. Йшлося про розробку нових грантових проектів, що фінансуються Євросоюзом на період 2014-2020 років.

Європейський інструмент сусідства 2014-2020 прийде на зміну діючому нині інструменту сусідства та партнерства, одним з компонентів якого є програма прикордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013. Її бюджет склав трохи більше 41 мільйона євро. Окрім того і область Соболч-Сотмар-Берег та місто Ніредьгаза планують розробляти нові грантові проекти, враховуючи потреби Закарпаття. Місцеві органи самоврядування Закарпаття вже розробили та представили свої пропозиції до спільних з угорцями проектів. В першу чергу угорських партнерів та місцеве самоврядування Закарпаття цікавлять програми економічного та соціального розвитку спільних прикордонних територій, вирішення завдань у сфері довкілля, охорони здоров’я та безпеки населення, розвиток туристичної галузі та розбудова інфраструктури у сусідніх областях. Йдеться про підтримку встановлення між населеними пунктами обох регіонів побратимських відносин, співпрацю в сфері спільного управління водним басейном річки Тиса, в галузі енергозбереження та використання відновлювальних джерел енергії, співпрацю у рамках створення 5-го Пан-Європейського культурного коридору, співпрацю з впровадження європейських норм у діяльності органів місцевого самоврядування.

Прес-служба Закарпаистької облради