На Закарпатті відкрили військово-історичний музей Лінія Арпада

Військово-оборонні споруди Лінії Арпада, що розташовані у центральній частині Національного природного парку «Синевир», працівники парку досліджували, вивчали та впорядковували не один рік. Результатом довготривалої і копіткої роботи стало відкриття військово-історичного музею «Лінія Арпада».

У заході взяли участь заступник директора Департаменту заповідної справи Ігор Іваненко, консули Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Ласло Віда та Тріб Гергей, директор Департаменту екології і природних ресурсів Закарпатської ОДА Юрій Шпонтак, голова Міжгірської РДА Василь Щур, директор НПП «Синевир» Микола Дербак, сільські голови сусідніх сіл, громадськість та журналісти.

Військово-історичний музей «Лінія Арпада» налічує 25 бетонних бункерів, 16 дзотів, десятки мінометних та кулеметних точок і тягнеться кілька кілометрів. Про це повідомляє фахівець зі зв’язків з громадськістю та ЗМІ НПП «Синевир» Марія Шетеля.

«Майже половину об’єктів цієї частини оборонної Лінії Арпада ми впорядкували, проклали стежки та містки, розмістили інформаційні щити українською та угорською мовами, облаштували місця відпочинку, – розповідає директор НПП «Синевир» Микола Дербак. – Робота ще не закінчена і зроблено лише перший етап із запланованого. Ми маємо багато планів щодо реставрації та впорядкування історичних об’єктів, детального і глибокого дослідження нашої спільної історії та сподіваємося на підтримку й розуміння у цьому питанні угорської сторони»

Після перетинання червоної стрічки й урочистого відкриття музею, українська та угорська сторони обговорили шляхи можливої співпраці у напрямі подальшого поглибленого дослідження Лінії Арпада та розширення експозиційної частини музею.

По об’єктах Лінії Арпада проходить промаркований туристичний маршрут, і у НПП «Синевир» очікують зростання інтересу до музею з боку українських та угорських туристів, а також усіх, кого цікавить історичне минуле.

ZIK