Екологи дотепер ліквідують наслідки врізання в нафтопровід “Броди – Держкордон”

Як повідомлялося раніше, 23 вересня 2013 року поблизу с. Руське, Мукачівського району в районі 291 км нафтопроводу “Броди – Держкордон” внаслідок несанкціонованого врізання в нафтопровід сталася аварійна ситуація, яка призвела до забруднення земельної ділянки нафтою.

Перевіркою Держекоінспекції у Закарпатській області 25 вересня 2013 року встановлено, що аварійно-ремонтні формування Закарпатської філії “Магістральні нафтопроводи “Дружба” ПАТ “Укртранснафта” продовжують роботи по очищенню земельної ділянки.

На сьогодні вже вивезено 52 м3 забрудненого грунту. На час перевірки проведено герметизацію труби нафтопроводу шляхом монтажу захисного саркофагу з підсилюючим комірцем на місці врізання. Витік нафти ліквідовано. Відновлено перекачку нафти по ІІ черзі нафтопроводу.

Станом на 11:15 25.09.2013 року спостерігається наявність плівки нафтопродукту (нафти) на водній поверхні каналу «Полуй» в районі переходу І черги через канал. Об’єм нафти, яка потрапила у води поверхневого об’єкту, причина та шлях потрапляння встановлюються. З метою локалізації та мінімізації наслідків можливого негативного впливу на навколишнє природне середовище працівниками філії «МН «Дружба» ПАТ «Укртранснафта» встановлено 2 бонові загороди. На відстані близько 70 м від місця переходу нафтопроводу через канал споруджено гідрозатвор. Нижче гідрозатвора за течією візуально слідів нафти на поверхні води не спостерігається.

Спеціалістами Державної екологічної інспекції у Закарпатській області здійснено відбір проб води для проведення інструментально-лабораторних досліджень щодо вмісту нафтопродуктів.

Держекоінспекція продовжує контроль за ситуацією та інформуватиме громадськість про хід ліквідації її наслідків.

Державна екологічна інспекція у Закарпатській області