У 2013 році в Закарпатті виникло 1300 пожеж

Поточний рік для закарпатських рятувальників охарактеризувався позитивною тенденцією зменшення кількості пожеж та загиблих на них людей.

За цей період вогняна стихія забрала життя 28 людей. Це на 4 особи менше, ніж торік.

– Незважаючи на те, що переважна більшість пожеж стається у весняно-літній період, упродовж осінньо-зимового періоду втрати від них набагато відчутніші, особливо це стосується опалювального сезону, коли спостерігається збільшення кількості пожеж через порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення та електрообігрівальних приладів. Саме на цей період припадає і до 70 відсотків загибелі людей на пожежах, – коментує ситуацію начальник Управління ДСНС України у Закарпатській області Мирослав Щербей.

– Для зменшення кількості пожеж у житловому секторі й попередження загибелі та травмування людей співробітники нашого управління щороку проводять комплекс пожежно-профілактичних заходів. Окрім цього, постійно відпрацьовуються населені пункти, де стається найбільше пожеж. Варто акцентувати увагу і на міських багатоповерхівках, адже саме тут особи без певного місця проживання у підвалах та горищах облаштовують собі тимчасовий притулок. У пошуках тепла вони часто-густо забувають про будь-які правила пожежної безпеки. Полюбляють «підвальне життя» й неповнолітні. З огляду на такий стан справ нашим комунальникам треба, хто ще, звісно, цього не зробив, привести у відповідність до протипожежних вимог підвали та горища багатоповерхівок та поставити на вхідні двері надійні замки.

Із настанням холодної пори та з метою власної безпеки нашим громадянам слід особливу увагу звернути на стан опалювальних та електричних приладів! Опалювальні пристрої, котельні та печі повинні відповідати нормам пожежної безпеки і перед початком осінньо-зимового сезону мають бути старанно перевірені та відремонтовані. Несправні опалювальні прилади не повинні допускатися до експлуатації. Очищення димоходів та печей від сажі слід проводити перед початком, а також упродовж усього опалювального сезону, а саме: опалювальних печей періодичної дії на рідкому і твердому паливі не рідше одного разу на три місяці; печей та осередків вогню безперервної дії – не рідше одного разу на два місяці; кухонних плит і кип`ятильників – щотижня.

Під час експлуатації пічного опалення неприпустимо залишати печі без догляду або доручати нагляд за ними малолітнім дітям; користуватися печами й осередками вогню, які мають тріщини; розміщати паливо та інші горючі речовини і матеріали безпосередньо перед топковим отвором; зберігати незагашені вуглини та попіл у металевому посуді, встановленому на дерев`яній підлозі або горючій підставці; сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали; застосовувати для розпалювання легкозаймисті та горючі рідини; прокладати димоходи по горючих основах, та інше, що порушує правила пожежної безпеки.

Щоб попередити виникнення пожежі через електрику, необхідно довіряти монтаж і ремонт електромережі й електрообладнання тільки фахівцям. Для захисту електромережі від перепадів напруги застосовувати автоматичні запобіжники й калібровані плавкі вставки лише заводського виготовлення. Вмикати електроприлади тільки при допомозі штепсельних з’єднань. Користуватися прасками, електроплитами, чайниками й іншими приладами зі спеціальними вогнетривкими підставками. Перед тим, як вийти з приміщення, треба повимикати все електрообладнання з розеток. Не можна користуватися несправними та нестандартними електронагрівальними приладами. Відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів і конструкцій має становити не менше 0,25 м.

Треба намагатися уникати перевантаження електричних мереж, не вмикати одночасно побутові електроспоживачі значної потужності.

Тримати запальнички та сірники поза полем зору дітей та у недосяжних для них місцях. Діти віком від двох років здатні самостійно їх запалити. Ніколи не варто заохочувати та дозволяти дітям бавитися із сірниками і запальничками та вважати їх іграшками.

Не слід палити в ліжку! Це одна з головних причин смертельних випадків при пожежах в оселях!

Якщо всі громадяни будуть дотримуватись цих норм і правил, кількість пожеж та надзвичайних ситуацій значно зменшиться, а відтак зменшиться кількість жертв і втрат, яким можна запобігти.

Хотілося б вірити: більшість громадян так і робитимуть, з повагою ставитимуться як до власного життя і майна, так і до своїх сусідів.

У ДСНС України у Закарпатській області