В Ужгороді обговорили проблеми застосування норм Кримінально-процесуального кодексу

Вчора, 26 вересня, в Ужгородському МВ УМВС України в Закарпатській області за участі прокурора міста Ужгорода Івана Штефанюка відбувся навчально-методичний семінар на тему: «Проблематика застосування нового Кримінального процесуального кодексу України» для міліціонерів.

У семінарі взяли участь – прокурор міста Ужгорода Іван Штефанюк, заступник прокурора міста Ужгорода Іван Дем’янчук та інші процесуальні керівники прокуратури міста Ужгорода, начальник Ужгородського МВ УМВС Євген Калитич, начальник СВ Ужгородського МВ УМВС України в Закарпатській області Анатолій Шкирта, а також керівники структурних підрозділів та слідчі міськвідділу міліції.

Прокурор міста Ужгорода Іван Штефанюк організував проведення спільного семінару зі слідчими Ужгородського міськвідділу міліції для того, щоб, врешті-решт, уникнути розбіжностей та проблем в умовах роботи нового КПК.

Метою заходу стало виявлення та окреслення шляхів вирішення проблем під час щоденної роботи з новелами діючогоКримінального процесуального законодавства. Досвід роботи в умовах дії нового КПК показує, що працівники органів внутрішніх справ встигли пристосуватися до новацій, однакдосі трапляються неузгодження та розбіжності, а це, у свою чергу, може вплинути на кінцевий результат.

Відтак, на семінарі обговорили такі актуальні питання, як приватне обвинувачення за новим Кримінальним процесуальним кодексом України, порядок негласних слідчих дій, особливості кримінального провадження щодо неповнолітніх, виконання міліціонерами письмових вказівок прокурорів та правові підстави відшкодування збитків.

Для ефективності результату проведеного семінару та вирішення актуальних проблем, учасники виносили на загальне обговорення ті проблемні питання, які виникають під час всіх етапів досудового розслідування – від реєстрації події до моменту передачі матеріалів кримінального провадження до судових інстанцій. Зокрема, прокурори та слідчі Ужгородського міськвідділу міліції жваво обговорювали окремі ситуації, які мали місце в їх практиці, а також задавали запитання щодо можливих випадків, які можуть трапитися під час досудового розслідування в умовах застосування нового законодавства.

Підсумовуючи сказане, лектори запропонували й надалі зазначати окремі наболілі запитання, які обов’язково будуть обговорені під час наступних спільних семінарів.

Завершуючи навчальний семінар, прокурор міста Ужгорода Іван Штефанюк наголосив на необхідності ефективності роботи слідства та зосередив правоохоронців на ретельну роботу при розслідуванні того чи іншого кримінального провадження, зокрема, акцентував на неухильному виконанні вимог чинного законодавства, як єдиного можливого шляху захисту законних прав та інтересів держави і громадян.

Прес-служба прокуратури міста Ужгорода