За жорстоке поводження з тваринами – до відповідальності

«Не обов’язково вступати в якісь центри, фонди та організації з допомоги тваринам, а достатньо в повсякденному житті захистити тварину, якщо їй що-небудь загрожує», – переконаний начальник Свалявського РВ УМВС полковник міліції Людвіг Файт.

Кожен з нас міг би навести чимало прикладів жорстокості по відношенню до тварин. Для попередження та недопущення таких випадків, дільничні інспектори Свалявського райвідділу міліції звертають увагу громадян на те, що за порушення встановлених законом правил тримання домашніх тварин, безпідставне знищення безпритульних тварин, вчинення стосовно них діянь, які призводять до фізичних страждань чи смерті тварин, настає як адміністративна так і кримінальна відповідальність .

Зокрема, ст.154 КУпАП (Порушення правил тримання собак і котів) каже:

«Тримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, чи понад установлену кількість, чи незареєстрованих собак, або приведення в громадські місця, або вигулювання собак без повідків і намордників (крім собак, у реєстраційних свідоцтвах яких зроблено спеціальну відмітку) чи в невідведених для цього місцях – тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб – від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, що спричинили заподіяння шкоди здоров’ю людей або їх майну, а так само повторне протягом року вчинення порушення з числа передбачених частиною першою цієї статті – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварин і на посадових осіб – від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Кримінальний кодекс України, зокрема ст.299 (Жорстоке поводження з тваринами), передбачає: «за знущання над тваринами, вчинене із застосуванням жорстоких методів або з хуліганських мотивів, а також цькування тварин одна на одну, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, – штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців. Ті самі дії, вчинені у присутності малолітнього, караються штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років».

Правоохоронці нагадують, що не тільки жорстоке поводження з тваринами можна вважати злочином, але й байдужість і бездіяльність людей. У всіх нас різні пріоритети і принципи, й ніхто не може нав’язати нам любов до тварин, але, виходячи з моральності і органічності живого світу, необхідно їх поважати і захищати.

Вікторія Калабішка, Свалявський РВ УМВС