В Ужгородській міськраді охорона мера побила журналістів

На День Ужгорода 28 вересня у приміщенні Ужгородської міської ради місцеві «тітушки» і охоронці мера міста побили журналістів і дівчат-студенток та погрожували їм вбивством.

Міліція під керівництвом заступника начальника міліції громадської безпеки Ужгородського МВ УМВС Вячеслава Григор’єва, захищала не журналістів і простих громадян, а «тітушків» у спортивних коcтюмах.

Кілька журналістів, громадських активістів і простих мешканців міста мали намір зайти до сесійної зали Ужгородської міськради, де розпочиналися урочистості з нагоди Дня міста. Вхід на “Урочисте міське Віче”був вільним, але міліція на вході одразу зупинила бажаючих потрапити у приміщення міськради.

Міліціонери у формі та цивільному одязі спершу тілами загороджували ужгородцям вхід до зали, а потім, коли до входу підійшли кілька осіб з керівництва міста, грубо, з застосуванням фізичної сили, відтіснили їх убік. При цьому, студентка відділення журналістики УжНУ Юлія Дуб навіть отримала кілька ударів у живіт.

На крики дівчини про допомогу підбігли кілька журналістів, що висвітлювали святкові заходи, і громадських активістів, що брали участь у флеш-мобі біля входу. Вони спробували з’ясувати у міліціонерів причини заборони на вхід до міської ради на відкритий захід і застосування сили. Запитання залишилися без відповіді. Натомість, при наступній спробі пройти вглиб фойє міськради, на допомогу міліціонерам прийшли особи специфічної зовнішності у спортивних костюмах, які не вибирали слів і засобів впливу до журналістів та громадян.

«Востаннє я мав з таким справу 2004-го року. Міліція дивилася, як бандити, зокрема особистий водій і охоронець міського голови Віктора Погорєлова Юрій Богаш, що є представником банди Адилова, застосовують силу до дівчат і журналістів, і бездіяла. Не реагувала ні на дії молодиків, ні на крики до міліції по допомогу. Богаш погрожував мені вбивством, однак на моє звернення до міліції і, зокрема, Григор’єва, реакції не було. Я мав намір всього лише відзняти урочистості у великій залі міськради, однак міліціонери і бандити в грубій формі перешкодили виконанню мною моїх журналістських обов’язків. Єдиною реакцією на моє прохання затримати особу, що штовхала мене і погрожувала вбити, стала, аж через якийсь час, чиясь команда викликати оперативну групу працівників міськвідділу. Хоча міліціонерів у фойє було кільканадцять і їх цілком би вистачило для того, аби навести лад з бандитами тут, на місці, їх більше цікавили прості громадяни, а не кримінальні елементи», розповів журналіст Олег Диба.

За його словами, пізніше ці ж самі молодики разом з працівниками мерії перекрили журналістам вхід до сесійної зали на другому поверсі.

«Я і Юлія Дуб подали заяви в міліцію. Під час процедури оформлення заяв ми звернулися до підлеглих Григор’єва, які були учасниками всього цього дійства, з запитанням, як їм, людям у погонах, співпрацюється із бандитами. Вони мовчки опускали очі. Жодної спроби затримати відморозків і взяти з них хоч якісь пояснення, і в цьому випадку не було», – розповів Диба.

Журналісти місцевих видань вимагають офіційної реакції УМВС України в Закарпатській області з цього приводу та пояснення мера Ужгорода, повідомляє zakarpattya.net.ua

Як повідомлялось, 2013 року зросла кількість нападів на журналістів з боку силових структур та з боку приватних осіб.

Зокрема, за січень-липень 2013 року зареєстровано 117 справ за 171 статтею КК “Перешкоджання професійній діяльності журналіста”. При цьому лише 3 справи скеровано до суду.

Журналістські організації передали до Міністерства внутрішніх справ та Генпрокуратури заяву з інформацією про скоєння злочинів стосовно журналістів і вимагають від силовиків притягнення винних до відповідальності.

http://tyzhden.ua