На фестивалі “Берегфест” незаймані дівчата босоніж місили виноград

Цьогоріч, як і в попередні роки, однією з атракцій фестивалю Берегфест було топтання в дерев’яних діжках винограду.

Ця традиція, колись широко застосовувана у виноградарстві, нині втрачена. Але для фестивалю її спеціально проводять задля забави та гарних фото й відеокадрів. Виноград у діжках топчуть голими ногами молоді дівчата, за задумом організаторів фестивалю, незаймані, мовляв, саме так було передбачено кількастолітньою традицією.

Наталія Васильєва та Руслана Полянська вперше беруть участь у подібному святі. Убрані в костюми з національними угорськими мотивами, дівчата натхненно починають топтати виноградні грона. Про стару традицію добре знають, однак досі тільки теоретично. До практичних навиків готувалися в першу чергу морально.

«Класно і так водночас дуже-дуже незвично. Спочатку було страшно, а тепер класно, дуже хороші враження, – діляться першим досвідом молоді берегівчанки. – Якщо незаймані дівчата топчуть вино, це буде дуже смачне вино!», – переконує Наталія.

На власних ногах відчути, що таке чавити мокрий і холодний виноград, наважилася туристка зі Львова. Юлія Попова раніше ніколи нічого подібного не бачила, а тим паче не пробувала. Але експериментом залишилася приємно вражена: «по-перше, виноград прохолодний і ніжний на дотик. Класні відчуття. По-друге, мені цікаво, бо такого я ще ніколи не робила. В житті треба багато чого спробувати», – каже туристка, яка з друзями спеціально приїхала на Берегфест 2013.

Вичавлювати сік із щойно зірваної лози винограду голими ногами – не випадковість і не забаганка. Її застосовували для того, щоб не пошкодити кісточки винограду. Бо ж тоді вино отримує гіркуватий присмак. Так специфіку традиції коментує координатор оргкомітету фестивалю Володимир Гвоздьо: «саме по собі чавлення винограду дівчатами босоніж є дуже старою традицією. І коріння її іде від того, що певні сорти винограду не можна чавити, застосовуючи техніку, масивне приладдя. Воно не рекомендоване тому, що зернятка, які є в ягідці винограду, вони коли лопаються, то вино починає гірчити. Тому для таких делікатних сортів винограду використовували таку традицію. Саме дівчата, бо ж вони легші й тендітніші, саме вони місили такі сорти винограду».

Сьогодні мистецтво виробництва вина стало повністю механізованим. Щоправда за рік кожен бажаючий зможе знову взяти участь у виноробстві вина, точніше виноградного соку, босоніж. Це видовищне дійство на фестивалі вже зробили традиційним. А тим, хто зважився власними ногами начавити виноградного соку, дарують колекційне вино. Із соку, витоптаного таким же способом торік.

Тетяна Лешко, 7dniv.info