В Ужгороді відкрито тренінговий Центр сімейної медицини

Науково-академічна частина Центру розташована на базі інституту післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки УжНУ. Практичні ж заняття проводитимуться за європейськими стандартами – безпосередньо в сімейній амбулаторії, де лікарі зможуть відпрацьовувати сучасні методики діагностики та лікування.

Важливість та нагальність відкриття такого Центру продиктована часом. Медична реформа, що покроково втілюється в країні, вимагає якісно нових підходів як у діагностиці та лікуванні хвороб, так і в їх профілактиці. І ключову роль в цьому відіграє саме сімейний лікар. Відомий факт, що там, де ефективно працює сімейна медицина, захворювання у 90 % лікуються на первинній ланці.

Серед натхненників створення тренінгового Центру – лікар із міста-побратима Корвалліс Марк Ремтон. Останні десять років він разом з американськими колегами-медиками активно підтримував розвиток сімейної медицини в Закарпатті. Вже кілька років тому в Ужгороді, по вулиці Капушанській було відкрито першу в краї амбулаторію, що працює на засадах сімейної медицини. І тепер, на базі цієї амбулаторії, створено показове сателітне відділення тренінгового Центру сімейної медицини. Із міського бюджету на розбудову Центру та капітального ремонту амбулаторії було виділено близько 600 тисяч гривень.

Щодо науково-академічної частини тренінгового центру, то окрім грунтовного навчання лікарів-сімейників тут заплановано й проведення медичних курсів із само- та взаємодопомоги. Важливість такого освітнього «медлікнепу» важко переоцінити. Адже у разі гострих станів: інсультів, інфарктів, отруєнь, травм тощо допомога надана в перші хвилини найбільш ефективна, а подекуди життєвоважлива. Вже днями тут розпочнуть навчання студенти, учні старших класів та інші громадяни.

Також серед новинок: проведення телеконсультацій вузькопрофільних фахівців як для сімейних лікарів, так і для районних медичних закладів та санаторіїв краю. Пацієнт чи лікар, щоб не їхати до обласного центру, може замовити консультацію фахівця і за допомоги новітніх технологій обговорити складний випадок, порадитится у виборі методики лікування чи обстеження.

Прес-центр УОЗ в Закарпатській області