В Україні спростили вибивання грошей з боржників

Для повернення боргу тепер достатньо лише розписки.

В Україні боржники тепер не зможуть уникнути повернення грошей, навіть якщо брали в борг за розпискою, написаною вручну, без свідків і не завіреною у нотаріуса.При цьому строк давності розписки не має значення.

Таке рішення прийняв Верховний суд України, повідомляють “Вести”.

“Розписка про позику в борг, написана у вільній формі, або договір позики, підписані позичальником, є підтвердженням отримання грошей, – зазначив старший партнер юрфірми “Ільяшев і Партнери” Роман Марченко. – Законодавство і раніше дозволяло приймати в суді для вирішення грошових спорів та документи, завірені у нотаріуса, та розписки. Але розписки рідше використовували для доказу боргу. Тепер ВСУ уніфікував вимоги”.

Юристи вважають, що висновок ВСУ може використовуватися і для вирішення інших фінансових суперечок. Наприклад, при розлученні, якщо чоловік або дружина дає розписку, що виплатить гроші в рахунок частини якогось майна.

“Чіткого роз’яснення поки немає, у кожному випадку питання розглядається індивідуально. Але розписка як документ, підписаний в односторонньому порядку, може бути використана і при інших фінансових спорах”, – додав Марченко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українським банкам стане важче стягувати борги за кредитами позичальників-банкрутів.

tsn.ua