Українці кинулися забирати свої долари в банках

У серпні населення познімало з рахунків рекордні $ 533 мільйонів.

Українці у серпні кинулися в банки забирати свої долари. В цілому за місяць населення познімало з рахунків $ 533 млн, що склало майже половину всього відтоку валюти за вісім місяців – $ 1,1 млрд.

Тим часом, за даними НБУ, зовнішні надходження в банківську систему зменшуються, пише kommersant.ua

“Чистий приплив прямих іноземних інвестицій склав $ 320 млн, але майже весь обсяг був спрямований у реальний сектор економіки”, – зазначили в НБУ. Банкіри заявляють, що надходження іноземних інвестицій припинилося ще декілька років тому і замість інвестицій банки залучають кошти шляхом розміщення облігацій та отримання кредитів. Обсяг чистих залучень банківського сектора в серпні склав $ 132 млн. Водночас відтік готівки учасники ринку пояснюють активізацією боротьби Нацбанку з доларизацією.

“В рамках програми підтримки національної валюти НБУ ввів нові вимоги для банків за нормами резервування для залучених валютних пасивів, підвищивши їх. Напередодні цього кроку банки почали знижувати ставки за валютними вкладами з метою підтримувати можливість кредитування за ринковими ставками, – заявив заступник голови правління Банку Кіпру Сергій Загородній. – Згодом багато вкладників зробили операцію конвертації валютних заощаджень у гривню і отримали процентний дохід у 1,5 рази більше. Далі, швидше за все, відбудеться зниження ставок за депозитами у гривні”.

Також, на думку банкірів, відтік валюти спровокований збільшенням попиту на готівкову валюту з боку українців.

“Очевидно, що до кінця року така тенденція збережеться, оскільки традиційно в другій половині року попит на готівку зростає. Хоча, варто зазначити, що в цьому році ми не очікуємо таких обсягів попиту, які ми бачили на піку девальваційних очікувань восени минулого і позаминулого року”, – повідомив начальник відділу аналізу і досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб.

http://tsn.ua