Хакери влаштували Україні нотаріальний параліч, зламавши бази даних Мін’юсту

Інформація зі зламаних раніше держреєстрів знаходиться в руках невідомих осіб і дані з них цілком можуть бути легко змінені або відредаговані.

Про це economics.unian.net розповів заступник гендиректора ДП “Інформаційний центр” Міністерства юстиції Вадим Хоруженко.

Хоруженко розповів, що через збої в роботі реєстрів конфіденційні дані можуть бути змінені або підкореговані.

“Коли що-небудь робиться в невстановленому порядку, то очікувати можна чого завгодно. Наприклад, навіть елементарну довіреність зараз неможливо перевірити. Отже, здійснені в ці дні угоди – ризикові”, – заявив він.

Через збої став неможливим доступ до баз даних, які забезпечують діяльність Державної реєстраційної служби, Державної виконавчої служби, органів юстиції.

Київські нотаріуси скаржаться на те, що не можуть проводити операції та інші нотаріальні дії. “Не тільки нотаріуси в паніці. В такому стані РАГСи, реєстраційна служба, банки, які перед тим, як видати кредит, перевіряють за нашим базам, чи немає у людини боргів, перевіряють реєстрацію обтяження щодо забезпечення кредитів, а також податкова служба – інформація про податкові застави. Стосується це і реєстрації політичних партій та різних організацій. Тобто, мова йде про 18 держреєстрів, які створювалися протягом 15 років”, – сказав Хоруженко.

Зараз проводяться невідкладні слідчі дії, встановлюється коло осіб, причетних до порушення роботи реєстрів. Коли будуть усунені збої на даний момент невідомо. Цією справою зайнялася прокуратура.

Нагадаємо, у Генпрокуратурі не виключають, що збої в держреєстрах могли здійснити хакери. Зараз правоохоронці встановлюють коло осіб, причетних до скоєння злочину.

http://tsn.ua