Закарпаття готується до підписання угоди із ПРООН

У четвер, 3 вересня, Закарпаття відвідала моніторингова місія ЄС та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Під час засідання круглого столу з експертами Європейської комісії Оленою Криловою та Ільдаром Гіззауліним спілкувалися перший заступник голови ОДА Ігор Свищо та керуючий справами апарату обласної ради Михайло Попович.

Як повідомила під час зустрічі експерт Європейської комісії Олена Крилова, Європейський Союзналаштований продовжити роботу проекту в Україні, зокрема, у Закарпатській області, і в майбутньому:

– Після закінчення другої фази, Європейський Союз готовий дати кошти на проведення наступної. І тому мета нашого теперішнього візиту – не тільки оцінити уже наявні досягнення та результати, але й дати рекомендації для підготовки до наступної фази проекту.

За період першої фази проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» в області було створено 58 громадських об’єднань, до яких увійшло понад 6300 закарпатців. Спільно з європейськими партнерами та обласною владою, на умовах співфінансування, ці об’єднання реалізували 61 мікропроект у 9-ти районах краю.

Нині ж на Закарпатті триває друга фаза, яка охоплює вже 11 районів. Із 53 запланованих мікропроектів повністю завершені 32. Загалом, завдяки співпраці з ЄС та ПРООН, під час цієї фази будуть оновлені 7 закладів охорони здоров’я, 36 освітніх установ, у 8 населених пунктах буде встановлене вуличне освітлення, у двох – відремонтовані водогони. За попередніми підрахунками, користь від реалізації проекту отримає близько 100 тисяч закарпатців.

Попередня вартість інфраструктурних мікропроектів сягне близько 8,5 млн. грн., із яких приблизно 3 мільйони виділить європейський партнер, 4,9 мільйона – бюджет, 600 тисяч нададуть громади.

Обговорили учасники круглого столу і проект із впровадження компоненту з енергоефективності, в якому Закарпатська область є пілотною. На днях має бути підписана Угода між ОДА та ПРООН щодо впровадження пілотного проекту із переоснащення систем опалення бюджетних установ на системи з використання місцевих видів палива. Приблизна вартість проекту становитиме 800 тисяч гривень. У цьому напрямку уже розпочато роботу над 8 мікропроектами у 4 районах області: Берегівському, Свалявському, Ужгородському та Хустському.

– Президент України поставив перед нами чітке завдання – до кінця 2015 року скоротити обсяги споживання природного газу на 50%. І подібні проекти роблять виконання цього завдання набагато легшим. У Закарпаття є чимало ресурсів, які можуть стати основою для розвитку альтернативної енергетики. Більш того: є вже ряд приватних підприємств, які зацікавлені у роботі на цьому ринку, – наголосив під час зустрічі Ігор Свищо.

 Прес-центр ОДА