На Ужгородщині через халатність директора школи помер вчитель

Наочним прикладом тісної взаємодії територіального управління Держгірпромнагляду у Закарпатській області та органів прокуратури щодо належного дотримання чинного законодавства з охорони праці стала історія, пов’язана з діяльністю установи, далекої, на перший погляд, від проблем промислової безпеки.

Свою увагу на Оноківську ЗОШ І-ІІІ ст. Ужгородського району фахівці теруправління звернули після того, як наприкінці липня ц.р. у названому учбовому закладі стався прикрий випадок: на робочому місці раптово помер один із педагогів… Після розслідування обставин цього нещастя теруправлінням, як того і вимагає закон, була ініційована планова перевірка даного суб’єкта господарювання на предмет дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки. Як це не прикро казати, проте факт залишається фактом: за підсумками було виявлено цілий ряд грубих порушень, за що керівника закладу було притягнуто до адміністративної відповідальності.

Однак на цьому справа не завершилася. В порядку прокурорського нагляду за додержанням та застосуванням законів в Оноківській загальноосвітній школі перевірку провели ще й працівники Ужгородської міжрайонної прокуратури. За її результатами було винесено подання про усунення порушень вимог законодавства про охорону праці. Детально коментувати цей документ обсягом майже чотири друкованих аркушів, на яких детально описуються порушення, не входить до нашої компетенції, проте його висновок однозначний: причинами та умовами виявлених недоліків є неналежне виконання директором Оноківської ЗОШ І-ІІІ ступенів своїх посадових обов’язків у сфері охорони праці.

Подання, підписане Ужгородським міжрайонним прокурором Іваном Царем, направлене начальникові відділу освіти та у справах національностей Ужгородської районної державної адміністрації. Його розгляд, сподіваємося, буде сприяти не лише наведенню належного порядку в учбових закладах району, а й стане потужним сигналом для інших суб’єктів господарювання, що т.зв. «дрібниць» у охороні праці бути не повинно.

ТУ Держгірпромнагляду України в Закарпатській області