У Тереблі за 3 мільйони зроблять лікарню для алергиків на заміну Солотвинського солерудника

Закарпатське комунальне підприємство «Будкомплектторг» 23 вересня уклало угоду з ТОВ «Проектний центр Гірхімпром» на проектування та будівництво підземних відділень алергологічних лікарень на території покладів кам’яної солі в селі Теребля Тячівського району. Вартість угоди склала 3,15 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Проектом передбачене влаштування спелеотерапевтичного відділення та поточного видобутку солі продуктивністю 100 тис.т/рік; спелеотерапевтичного відділення на 300 місць; поверхневого корпусу лікарні на 300 місць; прирейкового складу зберігання солі ємкістю 300 т.

Роботи мають бути виконані до кінця поточного року, проект фінансують з держбюджету.

Засновником і директором львівської фірми «Проектний центр Гірхімпром» є Михайло Штангрет. За останні п’ять років фірма виграла тендерів на 10,84 млн грн.

Тендер провели за неконкурентною процедурою «закупівля у одного учасника» через надзвичайну ситуацію на території Солотвинського солерудника, яка, зазначене в обґрунтуванні закупівлі, так і не була повністю ліквідована.

Нагадаємо, на території селища Солотвине розташований знаменитий однойменний солерудник, гірничі виробки якого використовувалися для лікування хворих на бронхіальну астму. Раніше в шахтах солерудника щороку лікувалися десятки тисяч хворих. Однак впродовж 1998-2007 років експлуатація здійснювалася в аварійному режимі, а з 2007 року видобувні роботи було фактично зупинено.

У 2010 рр. ситуацію визнали надзвичайною: через різке збільшення припливу підземних вод та активний розвиток техногенного карсту солерудник почав ще більше обвалюватися, поставивши під загрозу як промисловість, так і населення Солотвина.

Наприкінці березня 2011 року Кабінет міністрів виділив майже 150 млн грн на невідкладні заходи щодо ліквідації наслідків НС та недопущення техногенної катастрофи. Однак у березні 2013 р. Кабмін постановив остаточно закрити солерудник. На ліквідацію та екологічну реабілітацію території планують витратити 339 млн грн., роботи триватимуть щонайменше сім років.

Мешканців Солотвина, чиє житло потрапляє у зону можливих зсувів, було вирішено відселити в Тереблю. Для цього в селі вже почали зводити житло, також заплановані садочок і школа. Вартість будівництва становить 99,35 млн грн.

Село Теребля, в якому тепер збираються побудувати і нову лікарню, розташоване в 40 кілометрах від Солотвина, також у межах Солотвинської западини.

НАШІ ГРОШІ