Закарпатців більше не труїтимуть побутовою хімією

Уряд підтримав законопроект Міністерства економічного розвитку і торгівлі України «Про особливості державного регулювання поводження з синтетичними миючими засобами та товарами побутової хімії», яким передбачено заборону на виробництво, імпорт і реалізацію на території України фосфатовмісних миючих засобів.

Документ, розроблений з урахуванням досвіду країн Європейського Союзу та США, передбачає поетапну відмову від використання фосфатів. Їх масова частка в товарах побутової хімії не повинна перевищувати: 17% — з 1 січня 2014 року; 10% — з 1 січня 2016 року; 5% — з 1 січня 2019; 0,7% — з 1 січня 2021 року.

Таким чином, протягом семи років в Україні буде мінімізовано виробництво і розповсюдження фосфатовмісних продуктів побутової хімії та миючих засобів.

Експерти Мінекономрозвитку звертають увагу, що фосфати, які надходять в навколишнє середовище внаслідок використання синтетичних миючих засобів, є однією з головних причин забруднення річок, озер і морів. У тому числі тих, які є джерелами питної води. Крім того, фосфати провокують розвиток такого негативного процесу, як цвітіння води, через що у водойми не надходить повітря, гине риба та інші їх мешканці.

В останні роки в Україні намітилася тенденція до збільшення використання хімічних миючих засобів, що призводить до підвищеної концентрації фосфатів у стічних водах, що надходять на очисні споруди підприємств водопровідно-каналізаційного господарства. Однак очисні споруди не справляються з ліквідацією фосфатів. А модернізація зношених очисних споруд для очищення вод від фосфатів вимагає значних фінансових ресурсів.

Крім того, фосфати негативно впливають на здоров’я людей. Вони підвищують проникність шкіри і потрапляють в організм людини, оминаючи його захисні бар’єри. Таким чином, шлях відкривається і для інших шкідливих речовин, що містяться в навколишньому середовищі, які раніше потрапити в організм не могли (наприклад , солі важких металів).

За словами Прем’єр-міністра Миколи Азарова, схваливши законопроект про поетапну відмову від фосфатів, Україна піде тим же шляхом, що і США, Німеччина, Канада, Італія, Австрія, Голландія, Норвегія. Він також нагадав, що Євросоюз відповідними Директивами визначив етапи відмови від фосфатів до 1 січня 2017 року.

«Проект технічного регламенту Митного союзу теж передбачає повне виключення фосфатів зі складу синтетичних миючих засобів до 2020 року», — повідомив глава українського Уряду.

Фахівці Мінекономрозвитку також звертають увагу, що відмова від використання фосфатів у товарах побутової хімії дозволить українському бізнесу розширити збут своєї продукції на території країн ЄС і Митного союзу, який наразі включає Росію, Білорусь і Казахстан.

Це має велике значення для України, яка прагне розвивати взаємовигідні партнерські відносини з Євросоюзом і Співдружністю незалежних держав.

Інфобюлетень КМУ