Ліміт совісті, або Кому не вигідне ОСББ

Свого часу, поселяючись у 30-квартирний будинок на вулиці Тихого, 13 в Ужгороді, жильці створили своє об’єднання співвласників.

Починаючи з 2002 року, в будинку функціонує міні-котельня, котра забезпечує мешканців опаленням і гарячим водопостачанням. Між ОСББ «Благоустрій» та комунальними підприємствами укладені відповідні договори, включаючи й договір із НАК «Нафтогаз України» про постачання природного газу. Здавалося б, усе складається чудово. Власники квартир для ремонту та утримання будинку збирають необхідні кошти, тримають його в чистоті. Та схоже ОСББ не надто влаштовує чиновників певного штибу.

12 вересня на адресу «Благоустрою» надійшов лист із ПАТ «Закарпатгаз» з цікавою вимогою… про припинення несанкціонованого відбору природного газу. Газовики мотивують її тим, що буцімто НАК «Нафтогаз України» не виділив планові обсяги газу на вересень ц. р. для мешканців будинку. Хоча з цим підприємством був укладений договір на постачання газу та проведено повний розрахунок за серпень ц. р.

Уже 18 вересня газовики хотіли відключити газопостачання будинку, однак їх не допустили до газового лічильника. Про причини відсутності лімітів для жильців газові чиновники чомусь уперто мовчать. У свою чергу об’єднання власників звернулося на урядову «гарячу лінію», а також до обласної влади. 20 вересня «Закарпатгаз» надіслав відповідь про розгляд звернення на урядову лінію, в якій зазначив, що на вересень ц. р. постачальники газу не виділили й не підтвердили ліміти природного газу. Тому газові фивники «змушені» припинити газопостачання будинку. Газові чиновники відмовляються приймати показники спожитого газу від Об’єднання за вересень та оформити акт приймання-передачі природного газу.

 

 

 

 

 

 

Звісно, ситуація щодо невиділення лімітів газу для жильців будинку створена штучно. У розмові з одним із представників об’єднання чиновники одразу натякнули, що можуть постачати жильцям будинку газ. Але для цього ОСББ потрібно укласти договір із газовою фірмою про постачання природного газу за комерційною ціною. До слова, схожий сценарій газові магнати вже використовували у 2012 році перед початком опалювального сезону, коли за допомогою листів про припинення газопостачання будинку жителів будинку фактично змусили підписати протиправний договір про постачання природного газу за ціною 1309 гривень. Та чинуші, мабуть, не знають, що об’єднання не є ні комерційною, ні прибутковою фірмою й нікому не реалізує отриманий газ, а використовує його для потреб мешканців (опалення в зимовий сезон та гаряче водопостачання будинку).

Чиновників, видно, зовсім не хвилює, що в будинку живуть 72 людей, із яких 22 неповнолітніх дітей (три багатодітні сім’ї, інвалід та пенсіонери). Отож газові магнати вирішили ще раз «нагнути» всіх, користуючись, що на вулиці холодно.

Щоправда, керівництво «Закарпатгазу» не враховувало кілька моментів. Нині жильці будинку налаштовані досить рішуче. У разі спроби відключення газу від будинку всі власники квартир влаштують безстрокову акцію громадської непокори й разом із дітьми готові оточити адмінбудівлю «Закарпатгазу». Вони не відступлять, поки в Ужгород не приїдуть Президент України, Прем’єр-міністр та Генеральний прокурор. Тоді потерпілі вимагатимуть, щоби наших місцевих магнатів змусили укласти договір за ціною, що реалізують населенню, а газову систему повернули в державну власність. Для цього розпочинають збір підписів і закликають краян долучитися до цього та припинити газовий терор.

Цікаво, а для самих газових магнатів виділені ліміти? За комерційними цінами вони сплачують за використаний газ? Наразі жителі будинку звертаються до представників державних та обласних засобів інформації з проханням висвітлити цю проблему й донести її до керівництва держави. Не виключаємо, що у ЗМІ краяни побачать фото з котеджами, де проживають газові чиновники.

(продовження буде)

За дорученням жителів вул. Тихого, 13   Іван ЛАДЖУН

http://karpatskijobjektiv.com