За кілька місяців розпочнеться випуск біометричних водійських посвідчень

У першій половині 2014 державне підприємство поліграфкомбінат “Україна” почне випуск біометричних водійських посвідчень.

Про це у вівторок заявив начальник Центру безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС Сергій Будник, пише kommersant.ua

Зараз ДАІ видає водійські посвідчення і техпаспорти на старих бланках. Разом з тим, як повідомив Будник, вже розроблена технологія виготовлення і затверджено зразки нових біометричних документів (дизайн колишніх бланків був запатентований ЄДАПС).

Сергій Будник уточнив, що термін дії водійських посвідчень складе 30 років, а вартість видачі буде “меншою існуючої ціни”. Зараз вартість водійського посвідчення після складання іспитів становить 224 грн.

Як відомо, спочатку виготовленням біометричних документів повинен був займатися концерн ЄДАПС, проте в червні Кабінет міністрів анулював результати відповідного конкурсу.

Було вирішено, що документи повинні виготовлятися тільки на держпідприємствах, зокрема, на поліграфкомбінаті”Україна”.

Крім того за словами Будника, в департаменті ДАІ будуть продовжувати удосконалювати систему фіксації правил дорожнього руху, зокрема, встановлювати комплекси фото- і відео фіксації “Гарпун”.

Станом на жовтень 2013 року на основних трасах, розв’язках і в місцях концентрації ДТП вже встановлено 66 таких систем. Всього ДАІ закупила 137 “гарпуна”.

Комплекс фіксує перевищення швидкості на відстані до 1500 м, після чого передає сигнал про порушення на найближчий пост ДАІ або черговому екіпажу, які зупиняють порушника.

За словами Сергія Будника, в ДАІ мають намір створити систему автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху, але без втручання інспектора і зупинки транспортного засобу.

“На 1 грудня МВС має підготувати відповідний законопроект і внести його на розгляд Кабінету міністрів”, – заявив Сергій Будник.

Згідно з задумом ДАІ, така система дозволить усунути корупційну складову у взаєминах водія та інспектора. За словами Будника, така система вже тестується в Києві.

“Тільки на одній смузі, на перехресті вулиць Олени Теліги та Дорогожицької, всього лише за одну годину було зафіксовано порушень ПДР на суму 40 тис. грн”, – розповів”Комерсанту” Будник.

http://www.pravda.com.ua