Ділянку дороги “Київ-Чоп” віддадуть приватній компанії

Державне агентство автомобільних доріг планує віддати дорожню ділянку Київ-Чоп на утримання приватної компанії, повідомила голова департаменту міжнародного співробітництва «Укравтодору» Терезія Бабич.

Як передає кореспондент УНІАН, виступаючи на Українському форумі транспортної інфраструктури, який завершився в середу, вона сказала: ««Укравтодор» не втручатиметься в те, як приватна компанія утримуватиме цю дорогу. Таким чином, у компанії-підрядника буде повна свобода дій – в його праві вибирати матеріали для утримання дороги, використовувати нові підходи. «Укравтодор» лише контролюватиме якість виконаних робіт, яка оцінюватиметься за кількома критеріями, а саме: міцність покриття, частота прибирання від снігу, розмітка».

За словами Бабич, ідеологія підходу до реалізації першого проекту автомагістралі Київ-Чоп така: контракт буде укладено на 7 років замість 1 року. Для приватної компанії ціна буде фіксована, що сприятливо вплине на впевненість компанії в тому, що в неї є кошти для виконання всіх робіт.

При цьому Бабич зазначила, що оплату «Укравтодор» здійснюватиме на періодичній основі залежно від того, наскільки підрядник вчасно виконує свої зобов’язання. Якщо підрядник буде не вчасно й неякісний виконувати свою роботу – діятиме система штрафних санкцій.

Таким чином, «Укравтодор» хоче мотивувати приватну компанію до своєчасного та якісного утримання дороги. На сьогоднішній день «Укравтодор» розробив проект-стратегію, який передбачає поширення цієї практики на всі дороги державного значення, але його деталізація буде лише після того, як пройде хоча б один рік експлуатації першої дороги. «Якщо проект спрацює, то ми маємо намір поширити таку практику на інші дороги», – підкреслила Бабич.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів дозволив будівництво трьох автомагістралей на умовах концесії, що передбачає в подальшому встановлення плати за проїзд по них. Зокрема, йдеться про автомагістралі: Львів – Краковець, Уллянівка – Миколаїв – Херсон – Красноперекопськ – Сімферополь, а також Новомосковськ – Запоріжжя – Мелітополь – Джанкой – Сімферополь.

http://www.unian.ua