Національний театр російської драми ім. Лесі Українки покаже ужгородцям свої вистави

Після багаторічної перерви в Ужгороді відбудуться гастролі Національного академічного театру російської драми ім. Л. Українки.

Київський театр імені Лесі Українки завжди славився своїми акторськими і режисерськими індивідуальностями. Театр завжди був і залишається театром ансамблю.

Тут творили: Михайло Романов, Юрій Лавров, Марія Стрелкова, Любов Добржанська, Микола Свєтловидов, Євгенія Опалова, Віктор Добровольський, Віктор Халатов, а трохи пізніше Олег Борисов, Павло Луспекаєв, Кирило Лавров, Ада Роговцева – актори, Костянтин Хохлов, Володимир Неллі, Микола Соколов, Леонід Варпаховський, Георгій Товстоногов – режисери, Анатолій Петрицький, Моріц Уманський, Давид Боровський, Даніїл Лідер, Леон Альшиц – художники, Борис Лятошинський, Юрій Шапорін – композитори. Всі ці імена загальновідомі, як загальновідомо і те, що марка театру імені Лесі Українки завжди привертала до себе увагу не тільки професіоналів, але і простих глядачів сотень міст нинішнього простору СНД, де проходили гастролі театру.

15 та 17 листопада «Сімейна вечеря». Комедія на 2 дії. Тривалість вистави 2 години 30 хв. Автор: Марк Камолетті. Режисер – Григорій Зіскін

У той тихий прекрасний вечір ніщо не віщувало бурі. Дружина збиралася їхати, щоб провідати улюблену матусю, чоловік тихенько радів в передчутті швидкої зустрічі з коханкою. Але ось лунає телефонний дзвінок і … одне слово неправди – це маленька брехня, кілька фраз – великий обман, а підміна понять – це вже, вибачте, захоплююча гра. Як сказала одна з героїнь вистави: «Це гра під назвою «Дружня родина». У неї зазвичай грають після вечері. Всі ніби родичі одних, і в той же час заводять романи з іншими. І потрібно вгадати, хто чий родич, а хто – коханець. І чим більше в тебе коханців, тим більше у тебе очок ».

Люди, які грають в ігри, спочатку завжди думають, що контролюють ситуацію, але з часом гра починає слідувати своїм правилам. Благо, що в нашому випадку ніхто не залишився в образі, адже «Сімейна вечеря» – це комедія. У ній всі герої не без гріха, а тому відмінно зрозуміли один одного. А деякі з них, можливо, навіть і дещо усвідомили …

16 листопада театр покаже ліричну комедію «Бабине літо» за п’єсою американського драматурга Айвона Менчелла.

Ця вистава – каскад смішних ситуацій, в яких яскраво проявляються характери трьох неординарних персонажів. В оригіналі п’єса називається «Цвинтарний клуб» і розповідає про трьох вдов похилого віку, які познайомилися на цвинтарі, куди регулярно приходили доглядати за могилами покійних чоловіків. Три героїні відображають три характери: розважлива Доріс, сором’язлива Іда та навіжена Люсіль. Приводом для розбрату подруг стане поява в їхньому житті імпозантного холостяка, в амплуа якого вживався Михайло Янушкевич. Глядачеві ж випаде нагода переконатися у старій істині — почуття з віком не згасають.

«Бабине літо» репетирують і грають не актори-емігранти, які волею випадку опинилися у Канаді, де діє театр, а цілком успішні виконавці з Києва й Москви, яких Анна Варпаховська й постановник Григорій Зискін запросили до своєї компанії. Варто визнати, що це запрошення лише позитивно відобразилося на самій виставі, зумівши вивести її за рамки «побутової» американської п’єси. Під керівництвом Григорія Зискіна разом із Анною Варпаховською акторам вдалося підняти виставу на іншу, духовну висоту, висунувши на перший план психологізацію дії.

http://nedilya.net