Тереблю для переселенців з Солотвина вже озеленили

Про будівництво нового житлового масиву для переселенців з Солотвина, постраждалих внаслідок обвалів соляних шахт, написано та сказано вже немало. Проте останніми тижнями роботи по облаштуванню помешкань та прилеглої території було значно активізовано.

Облаштування території навколо житлових будинків, школи та дитсадочка не менш важливе, ніж будівництво самих будівель, адже на здоров’я, настрій та спосіб життя людей впливає не лише якість та зручність їх квартир, але й те, що вони бачать та з чим стикаються кожного дня, виходячи на роботу, до школи чи просто в магазин за продуктами. Це, звичайно ж, дороги, дитячі майданчики, альтанки, лавиці, та насамперед, як основа, – зелена квітуча територія. Адже закарпатці історично не призвичаєні до життя в кам’яних мегаполісах та на пустельних полях. Ми звикли до лісів, садів, городів. Щоб перетворити досі пустинну територію на місто в парку, за прикладом нашої столиці, силами працівників Брустурянського, Мокрянського, Великобичківського та Рахівського лісгоспів цього вівторка було проведено озеленення території житлового масиву.

Навколо учбових закладів та житлових будинків було висаджено сотні ялин та беріз, адже при правильному підході, при осінній посадці дерева приймаються не гірше, а інколи і краще, ніж при весняній. До робіт з озеленення були залучені десятки лісників та інженерів лісового господарства, за порядком виконання робіт та схемою посадки дерев слідкували директора та головні лісничі вищенаведених підприємств: Мурга В.І., Угрин А.І., Сойма Ю.М., Куцин В.М. та начальник відділу лісового господарства Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Орос І.В.

Людям, в принципі, властивий страх змін, зміна ж місця проживання, а ще й вимушена може перетворитися на значний стрес, особливо для старших людей. Проте, навряд хтось сперечатиметься, що переїжджати в будиночок, оточений зеленню, набагато приємніше, ніж до пустого необжитого двору, це, в якійсь мірі, нагадує повернення додому. Щиро сподіваємось, що ці дерева, привезені з різних куточків нашого району, добре приймуться на новій землі та полегшать переїзд та подальше життя мешканців нового поселення.

Косюк Наталія, інженер лісового господарства ДП «Брустурянське ЛМГ»