У Хустській Єпархії завершився Хресний Хід до 100-річчя Мараморош-Сиготського процесу

З благословення Високопреосвященнійшого Марка, Архієпископа Хустського і Виноградівського, по його молитвах і підтримці, з 20 серпня по 6 жовтня 2013 року в Хустській Єпархії пройшов хресний хід.

Цей захід був приурочений до 100 річчя Мараморош-Сиготського процесу над православними. Ікону Божої Матері «Скоропослушниця», яка пролежала у могилі на грудях прп. Алексія Карпаторуського 52 роки, по всіх парафіях єпархії супроводжували благочинний Грушівського чоловічого монастиря ієромонах Пімен (Мацола) та ієрей Ігор Палкуш.

Ця ікона була дана преподобному Алексію Капраторуському в благословення на Святій горі Афон. Святий народився у 1877 році у с. Ясіня, Рахівського р-ну. Координатором ходу був секретар Хустського Єпархіального управління архімандрит Іов (Стець). Хресний хід побував у більш ніж 180 храмах.

Духовенство і миряни з дітьми урочисто і радісно зустрічали ікону Цариці Небесної в своїх храмах. Люди з церковними піснеспівами обходили храм, потім в храмі перед іконою служили молебень з акафістом до Божої Матері. Богомольці підносили свої чистосердечні і щирі молитви до Цариці Небесної. В кінці молебню в кожному храмі виголошували проповідь, у якій акцентувалася увага не тільки на історії ікони, але й на необхідності вести християнське життя. Після проповіді священики помазували всіх богомольців святим маслом.

СПРАВКА
Преподобний Алексій Карпаторуський отримав чернечий постриг на Святій горі Афон. Також він одержав дві ікони Божої Матері – «Скоропослушниця» та «Акафістна» – як благословення на подальші труди на теренах теперішнього Закарпаття, для примноження і укріплення його духовних і тілесних сил та віри.

Повернувшись у рідний край, несучи подвиг апостольської проповіді, йому прийшлося перенести ув’язнення та поліцейське і жандармське гоніння. Проте він завжди молився перед іконою Богородиці та отримував від Бога духовну підтримку.

Ікона Пресвятої Владичиці нашої Богородиці зберігається у Свято-Миколаївському чоловічому монастирі с. Іза-Карпутлаш Хустського р-ну у храмі біля мощей преподобного Алексія Карпаторуського.

Ієромонах Пімен (Мацола), благочинний Грушівського чоловічого монастиря