Що знайшли на Закарпатті студенти-археологи у цьогорічному сезоні

У студентів-істориків підходить до завершення сезон експедицій на розкопки.

Археологічна практика дає змогу молоді докладно ознайомитися з методикою провадження такого типу розвідок, прийомами фіксації виявлених об’єктів, веденням польової документації. А приємні спогади про цей час залишаться в пам’яті студентів на все життя.

Так під керівництвом завідувача Археологічного музею Володимира Мойжеса молодь щорічно бере участь у дослідженні багатошарового поселення, розміщеного на околиці Ужгорода в мікрорайоні Горяни. Головна мета – пошук середньовічного горизонту заселення міста, пов’язаного з градом Унгом – центром князівства легендарного Лаборця.

На території пам’ятки виявлені матеріали кам’яного віку (неоліту), епохи бронзи, римського часу, пізнього середньовіччя і раннього нового часу. Під час розкопок знайдено чимало керамічного посуду (в тому числі й немісцевого), а також виробів з металу (побутові речі, зброя, прикраси).
А завершили археологічний сезон студенти-історики експедицією до Чинадіївського замку під керівництвом доцента кафедри історії Стародавнього світу і середніх віків Ігоря Прохненка.

Цього року вони ознайомилися з експозицією музею, яка включає матеріали кам’яного віку, доби бронзи та античності, а також узяли участь у підготовці до експонування кахлів, керамічного посуду і виробів зі скла XVII ст. Також до програми занять входили екскурсія, проведена орендарем замку – художником Йосипом Бартошем, історичний аналіз фільмів про замки Закарпаття і «Великі Чинадіївські ігри», під час яких молодь демонструвала свою ерудицію по давній історії краю.

Разом із самими розкопками студенти можуть не лише поринути в атмосферу старовини й пошуку археологічних «скарбів», але й пізнати свій рідний край.

Віктор Кічера, “Медіацентр УжНУ”