Важливіше за все – спокій і безпека ужгородців

Майже три десятки питань розглянули на черговому засіданні Ужгородського міськвиконкому.

Порядок денний містив і економічні, й соціальні питання, й актуальні теми, котрі хвилюють громадськість Ужгорода. Приміром, виконком пішов назустріч мешканцям прилеглих до Театральної площі будинків і заборонив проводити на площі гучні концерти. Люди поскаржилися, що їх уже замучили гамір і галас на центральній площі міста.

За відкриті колодязі – керівників служб у прокуратуру

«До мене звернулися 80 мешканців будинків, прилеглих до Театральної площі. Попросили заборонити гала-концерти, бо ніякого спокою, коли концерти, – шибки дрижать, нормально відпочити не можна», – пояснив Віктор Погорєлов.

Під час обговорення проекту рішення уточнили: мова йде лише про гучні гала-концерти. Водночас масові, зокрема розважальні, заходи будуть проводитися й надалі. Щоправда, якщо при цьому використовуватимуть звуковідтворювальну апаратуру, мають стежити за гучністю.

Обговорили на засіданні й тему, яка, безумовно, хвилює кожного, – питання безпеки. Днями Україну облетіла моторошна новина зі Львова про малюка, що впав у відкритий люк і загинув. Її згадали, коли розглядалося рішення про надання дозволів на проведення земляних робіт.

Міський голова дав доручення всім галузевим службам – газовикам, електрикам, шляховикам, «Водоканалу» та іншим – провести на території міста інвентаризацію комунікацій.

“Вони повинні визначити, де відсутні люки, і терміново закрити ці колодязі. Даємо їм тиждень часу. Відповідно, до п’ятниці, 25 жовтня, ця робота має бути завершена. Всі колодязі необхідно закрити у відповідному технологічному порядку, а не просто встановити «козли» – захисні конструкції тимчасового характеру для об’їзду відкритого люка. В іншому разі, за невиконання службами своєї роботи, будемо звертатися до прокуратури для притягнення до відповідальності їх керівників”, – наголосив Віктор Погорєлов.

Така ж тверда позиція міськради озвучена й стосовно питання проведення земляних робіт і відновлення тротуарів та дорожнього полотна. Мер доручив працівникам департаменту міського господарства жорстко контролювати проведення робіт. Відтепер розриття в Ужгороді починатимуться лише у присутності працівників згаданого департаменту і муніципальної поліції.

Зважаючи на те, що зима вже близько, на засіданні виконкому ухвалили й рішення, яке передбачає низку заходів для запобігання загибелі людей на воді в зимовий період. Прокурор міста Іван Штефанюк підкреслив, що батьки тих дітей, які порушують правила поводження на водних об’єктах міста, повинні відповідати за це. Під час дискусії прийшли до висновку, що необхідно розробити процедуру, за якою муніципальна поліція зможе складати протоколи про адміністративну відповідальність на батьків, котрі не слідкують за своїми дітьми. Оскільки саме батьки відповідають за своїх дітей.

Економіка дозволяє фінансувати «соціалку»

Обласний центр є одним з лідерів за темпами соціально-економічного розвитку серед міст і районів області. Про це також на засіданні поінформував начальник управління економіки Ужгородської міськради Михайло Станкович.

«З-поміж 18 міст і районів Закарпаття Ужгород – четвертий. Це набагато кращий результат, ніж минулого року. За цілою низкою показників ми – на лідерських позиціях у загальному обласному рейтингу».

Відзначимо, що найкращі позиції (1-2 місця) наше місто посідає за такими важливими показниками, як обсяг податкових надходжень до місцевих бюджетів у розрахунку на одиницю населення, обсяг виконаних будівельних робіт і темп зростання обсягу прямих іноземних інвестицій. Цікаво також, що за рейтингом журналу «Фокус» Ужгород – на сімнадцятому місці серед 50 міст України.

Розглянули члени виконкому і проект рішення про схвалення Програми підтримки громадських організацій міста, котрі мають соціальне спрямування. Фінансуватиметься вона в межах фактичних коштів, які передбачені в бюджеті міста для управління праці та соціального захисту населення. До прикладу, медико-соціальний реабілітаційний центр «Дорога життя», котрий опікується інвалідами, наступного року отримає з бюджету 600 тисяч гривень, що на 100 тисяч більше, ніж цьогоріч.

Разом з цим було схвалено ще кілька програм соціального напрямку, зокрема Програму додаткових гарантій соціального захисту громадян у 2014 році та Програму фінансування видатків на житлово-комунальні послуги почесним громадянам м. Ужгорода і делегатам І з’їзду Народних Комітетів Закарпатської України.

Щодо видатків за програмою фінансування комунальних послуг почесним громадянам, то цього року передбачено 140 тисяч гривень на допомогу 26 ужгородцям. Як зазначила начальник управління соцзахисту Андріана Сушко, фінансування проводитиметься в межах санітарних норм, з розрахунку: по 21 кв. м на почесного громадянина і по 10,5 кв. м на членів родини.

Роман Коваленко, газета «Ужгород»