Міжгірщина почала збір використаних батарейок

Як відомо, батарейки не можна викидати у звичайний смітник. Вони потребують спеціальної переробки. Неприпустимим також є викидання малих джерел струму в навколишнє середовище, оскільки вони є серйозною загрозою для довкілля і здоров’я людини.

За твердженням фахівців, лише одна пальчикова батарейка здатна забруднити важкими металами 400 літрів води і до 20 квадратних метрів ґрунту. А у природі усе взаємопов’язано. Важкі метали, як от цинк, марганець, свинець, ртуть та інші, отруюють воду і ґрунт, потрапляючи у їжу, а звідси й різноманітні хвороби, яких могло б і не бути. Людина стає ще більш уразливою перед недугами. Отруєна вода може спричинити у людей погіршення слуху, зору і навіть розвиток раку.

З огляду на це Національний природний парк «Синевир» ініціював екологічну акцію зі збору батарейок. У регіоні встановлено урни для них, проводиться широка роз’яснювальна робота. Цю ініціативу вже підтримали місцеві громади і навчальні заклади, які також приєдналися до акції. Вона діятиме на постійній основі, а зібрані батарейки будуть відправлятися на переробку до державного підприємства «Аргентум» (Львів).

Юрій Бабічин, газета “Новини Закарпаття”