Як ужгородці називають своїх дітей

Останнім часом в Ужгороді зросла тенденція до рідкісних імен немовлят. Про це «Унґвару» розповіла начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану Тетяна Лендєл-Склярова.

«Помічалося це і раніше, та тепер такі випадки зустрічаються дедалі частіше. В основному люди приходять реєструвати своїх малят уже заздалегідь все обдумавши. В такому випадку переконати їх назвати дитинку ім’ям, яке було б співзвучним до прізвища чи по батькові, майже неможливо. Та ми й не наполягаємо на цьому, адже це їхнє право», – каже пані Тетяна.

Вагому роль в обранні імені сьогодні відіграють ті фактори, які оточують людей повсякденно. Це телебачення, книги, Інтернет і, як не дивно, але політичне становище в країні. Пані Тетяна згадує, що за часи своєї практики реєструвала навіть малюка з ім’ям Янукович.

Тепер же до списку рідковживаних входять жіночі імена Інеса, Каріне, Олівія, Амалія, Лоредана, Аміра, Айя. Найпоширенішими залишаються Софія, Анастасія, Анна, Марія, Емілія. Що до чоловічих, то до списку найпоширеніших по Ужгороду увійшли імена Дмитро, Ярослав, Нікіта, Денис, Максим і, звичайно ж, Олександр. Серед найцікавіших, а водночас і найдивніших ужгородців з’явилися Ельдар, Річард, Стівен, Яніслав, Маєр.

Наскільки доречною є реєстрація маляти під таким дивним іменем – справа вже самих батьків, але зустрічаються випадки, коли люди з віком вирішують змінити ім’я. Тоді вони знову ж таки звертаються до відділу і їм ідуть назустріч.

Що ж до статистики народжуваності, то в Ужгороді за останні дев’ять місяців народилися 1183 малюки. Цікаво, що хлопчиків більше. Так, за останній місяць, у вересні, зареєстрували 65 хлопчиків і 58 дівчаток.

Іннеса МАНЗУЛИЧ, газета «Унґвар»