Відтепер і виноградівське Фанчиково має свою візитівку

Неординарна подія відбулася минулої неділі у Фанчикові – при в’їзді до населеного пункту відбулося урочисте відкриття та освячення візитівки села.

– Цей пам’ятний знак символізує згуртованість нашого населення, – вітаючи сельчан і гостей, присутніх на заході, сказав Фанчиківський сільський голова Юрій Мар’ян. – Чотири церкви зображені на ньому – чотири релігійні конфесії тут мирно співіснують. Ця територія – обличчя нашого села. А зініціювала та спонсорувала виготовлення пам’ятного знаку сім’я Петеї. Від імені усіх фанчиківців висловлюю їм щиру подяку – відтепер село має свою візитівку.

Зі сторінками історії Фанчикова присутніх на урочистостях ознайомила викладач Берегівської угорської гімназії Сабіна Шпонтак. Тепло сприйняли жителі села й проникливі вірші, які декламували школярі. Урочисто відкрили пам’ятний знак села депутат обласної ради Юдіта Петеї, голова районної ради Олег Любімов та консул Берегівського консульства Угорщини Ігнац Нодь. Затим свою роботу і трактування символів, зображених на ній, представив вилоцький майстер Дюла Товт.

– Ще в 2010 році в мене і в моєї сім’ї зародилася думка, що потрібно б створити щось таке, що б зустрічало всіх проїжджаючих і кожного гостя села, – вела мову Юдіта Петеї. – Так виник задум побудувати знак села, який був би його обличчям, місточком до нього. Думаю, що цей пам’ятний знак сподобається всім, бо створений він на високому рівні майстерності.

Символічним назвав проект, ініційований подружжям Петеї, голова районної ради Олег Любімов. На його думку, якби в кожному населеному пункті були такі активісти, як Юдіта Оттівна і Йосип Йосипович Петеї, то нам би не потрібно було жалітися на владу. Погані дороги? Мала зарплата? Не ремонтуються школи і дитсадки? Зрозуміло. Але є речі і проекти, які ми можемо втілити самі, – це доказ того, що можна робити важливі справи і в цей нелегкий час.

Від імені Берегівського консульства привітав присутніх на заході з відкриттям візитівки села консул Ігнац Нодь.

В освяченні пам’ятного знаку села взяли участь священнослужителі греко-католицької, римо-католицької та реформатської релігійних конфесій – о. Ласло, о. Маріо та пастор Лорант. Звучали щирі молитовні слова, а насамкінець луною котилися Фанчиковом державні гімни України та Угорщини.

Новини Виноградівщини