Закарпатська інспекція праці підбивала підсумки

Нещодавно Територіальна державна інспекція з питань праці у Закарпатській області підвела підсумки службової діяльності за дев’ять місяців поточного року.

В доповіді заступника начальника інспекції з питань праці Ярослава Турянського прозвучало, що впродовж цього року інспектори праці провели 189 планових та 368 позапланових перевірок. В тому числі здійснено 54 перевірки на підприємствах боржниках із виплати заробітної плати.

За наслідками перевірок роботодавцям внесено 482 приписи на усунення виявлених порушень трудового законодавства та складено і скеровано на розгляд до суду 443 адміністративні протоколи. Також 67 керівників підприємств оштрафовано правами інспекторів праці за неналежне виконання приписів. На підставі подань внесених інспекторами праці, були притягнуті до дисциплінарної відповідальності 235 керівників середньої ланки.

Необхідно відмітити, що в поточному році службовими особами інспекції праці розглянуто 322 звернення громадян стосовно порушення їх трудових прав.

Крім цього, за матеріалами перевірок Територіальної державної інспекції з питань праці у Закарпатській області, органами внутрішніх справ розпочато кримінальне розслідування за ознаками статті 175 Кримінального кодексу України стосовно керівників підприємств розташованих на території області. Зокрема, це стосується Філії “Великоберезнянське лісове агропромислове господарство державного підприємства “Закарпатське обласне управління лісогосподарських агропромислових господарств», ТзОВ “Мікаланд” м. Виноградів, ПАТ “Іршавське автотранспортне підприємство 12143″, м. Іршава, ТзОВ “Лігніт”, с. Ільниця, Іршавського району, Експлуатаційно-виробничого підприємства “Учбово-спортивна база “Закарпаття” Всеукранського фізкультурно-спортивного товариства “Колос Агропромислового комплексу України, м. Берегово, ФОП Германовського Ж.Т., м. Берегово, ТзОВ “Мукачівспецбуд”, Мукачівського міського комунального підприємства “Мукачівводоканал”, Державного підприємства Міністерства оборони України “Мукачівська госпрозрахункова дільниця”, Мукачівського учбово–виробничого підприємства Українського товариства сліпих, комунального підприємства “Уж-енергія”, м. Ужгород, комунального підприємства “Житловий ремонтно-експлуатаційний район №4″, м. Ужгород, комунального підприємства “Уж-світло”, м. Ужгород, ТзОВ “Енран – ЗЛК”, м. Хуст, Тячівського виробничого управління житлово-комунального господарства, м. Тячів ПАТ “Новоселицький кар’єр”, с. Новоселиця, Тячівського району та інших.

Незважаючи на те, що закарпатська інспекція праці по результатах роботи за дев’ять місяців цього року увійшла у першу десятку кращих інспекцій Україні, розширена нарада проходила в критичній і конструктивній атмосфері. Не оминули увагою виступаючі і давно наболілу проблему – «ліберальні» рішення судів по справах запроваджених відносно порушників законодавства про працю. Інспектори праці апелювали на те, що їх зусилля принесли б більше користі для оздоровлення ситуації у сфері трудових відносин на Закарпатті, як би роботодавці, котрі порушили законодавство несли заслужене покарання. На жаль суди в окремих регіонах області невиправдано лояльно відносяться до цієї категорії порушників закону і звільняють їх від покарання.

Підводячи підсумки наради начальник інспекції праці Іван Левкулич сказав, що отримані результати наглядової діяльності є свідченням стабільної роботи колективу установи. Разом з тим, робота інспекції потребує покращення на пріоритетних напрямках наглядової діяльності. Це насамперед нагляд за додержанням законодавства про оплату праці де необхідно посилити контрольні функції, забезпечивши постійний моніторинг за підприємствами, які мають заборгованість з виплати заробітної плати. Не може бути жодних компромісів з роботодавцями, які не своєчасно оплачують працю робітників. Такі факти, обов’язково повинні бути предметом розслідування правоохоронних органів з усіма витікаючими з цього наслідками. Відтак, матеріали перевірок по «боржниках» будуть скеровуватися у міліцію для відкриття кримінальних проваджень, зазначив Іван Левкулич.

Головний державний інспектор праці ТДІзПП у Закарпатській області М.О.Ціник