Більшість солотвинців не готові переселятися в Тереблю, яку має “відкрити” Янукович

Через небезпеку зсувів, солотвинців, які живуть уже десятки років у своєму селищі хочуть переселити у новий житловий комплекс в сусідньому селі Теребля, що 60 кілометрів від їхнього дому. Людей планують переселити без їхньої згоди в будівлю, де немає ні питної води, ні належного опалення. Їх не питали, а житловий комплекс для них побудували.
Солотвинці вже роками живуть у потенційно небезпечній зоні і ніколи не мали проблем із будинками. Люди не розуміють, у кого взагалі виникла ідея будувати окреме містечко у Тереблі, якщо ніхто з них навіть не звертався зі скаргами про надзвичайну ситуацію.

Ще більше жителів дивує те, що якраз їх оселі по вулиці Робітничій знаходяться від солерудника дуже далеко, порівняно з будинками, які знаходяться прямо біля шахтових проваль. Жити за 60 кілометрів від свого рідного селища, де немає ні каналізації, ні водопроводу, ні окремих навчальних закладів і церков для румунів, українців, росіян і угорців люди категорично відмовляються. Кажуть, компенсувати те, що вони мають у Солотвині, їм точно не зможуть.

Жителі третього будинку по вулиці Ленінградській кажуть: житловий комплекс у Тереблі – найкраще помешкання для біженців, але не для них. За словами солотвинців, замість того, аби витрачати 150 мільйонів гривень на будівництво нового мікрорайону в Тереблі, можна було спрямувати ці кошти на відновлення солерудника. А якщо вже чиновники на чолі з Президентом дуже хотіли допомогти, то могли побудувати такий же комплекс на території Солотвина, де є поле в 140 гектарів.

Хоча чиновники на чолі із заступником голови Закарпатської ОДА Ігорем Свищо на останній нараді і обіцяли солотвинцям, що їх будинки навіть після переселення у Тереблю залишаться за ними, закон цього аж ніяк не передбачає. Тому люди звернулися з відкритим листом до Президента України, аби Гарант Конституції спростував або підтвердив цю інформацію. Чекали, що Віктор Янукович приїде 30 жовтня на Закарпаття відкривати новий мікрорайон у Тереблі, однак його візит чомусь перенесли.

340 жителів планують переселити, однак тільки кілька з них готові переїжджати. Одного з таких нам вдалося застати, однак, на які умови згодився чоловік, він навіть не усвідомлює. Ось така байдужість і необізнаність громадян найчастіше і призводить до їхніх же бід, а деяким чиновникам це тільки на руку.

http://m-studio.net.ua