Ужгородське школярство залишається без осінніх канікул

Жодного голосу «за» відміну рішення про скасування осінніх канікул і «доєднання» їх до зимових, сьогодні на засіданні виконавчого комітету не було.
Згідно з прийнятим сьогодні рішенням виконавчого комітету Ужгородської міської ради, термін зимових канікул визначено з 21 грудня до 12 січня. Осінні канікули дітям не повернуть.

Як розповіла начальник управління освіти Ужгородської міської ради Оксана Бабунич, згідно з проведеним у школах опитуванням 64% батьків висловились за приєднання осінніх канікул до зимових, тоді як 32% виступили за відпочинок дітей восени. Повідомила: наказ управління за результатами позачергового виконкому у п’ятницю про скасування осінніх канікул «пішов» по навчальним закладам о 14.11 годині. Тому нарікання, що батьків і дітей повідомили запізно треба даресувати до адміністрацій шкіл та класних керівників, які «не спрацювали» вчасно.

Головний лікар Ужгородської дитячої клінічної лікарні, член фракції Партії регіонів в Ужгородській міськраді Єлизавета Лях, своєю чергою, зазначила: наразі, як свідчать дослідження, рівень захворюваності дітей набагато нижчий, ніж минулого року, стан здоров’я дітей задовільний. Каже – зазвичай діти масово хворіють ближче до грудня, на який приходиться пік захворюваності. «Як медик, вважаю, що хай діти ходять в школу, бо вони один одного не заражають – повідомила Єлизавета Лях, при цьому, жодним словом не обмовившись про психо-емоційний стан дітей, яким доводиться безперервно навчатись впродовж 4 місяців.

За те, щоб з’єднати осінні канікули із зимовими, висловився і колишній начальник міського управління освіти, а нині директор багатопрофільного ліцею Мар’ян Комарницький. За його словами, «67% опитаних у навчальному закладі батьків згідна продовженням зимових канікул. Якщо зимові канікули будуть продовжені на тиждень, родини зможуть планувати свої справи. Крім того, слід зазначити: ось коли ми робимо осінні канікули, багато батьків просто не знають, еа кого залишати своїх первачків. А так вони будуть в школі, доглянуті. І взагалі, на моє переконання, треба запроваджувати семестрове навчання», – висловився Маріан Комарницький.

Тільки після того, як своє слово сказали чиновники, освітяни і лікарі, до зали засідань запросили батьків – увесь час вони стояли за дверима, бо, кажуть, їх не запускали до зали. Звернення від батьків із проханням скасувати п’ятничне рішення виконкому і запровадити осінні канікули міському голові Ужгорода вручила представник батьківського комітету Ольга Павлова.

Вислухавши у свій бік звинувачення від міської влади в тому, що батьки дозволяють втягувати дітей «в політичні інтриги» і що це вони «винні, що летіли яйця і пляшки», присутні батьки розповіли, що особисто в класах їхніх дітей лише по кілька батьків висловлюються за продовження зимових канікул за рахунок осінніх.

Натомість, Віктор Погорєлов зазначив, що цифри моніторингу говорять протилежне, і більшість батьків виступають за довші зимові канікули і відміну осінніх. «Ми будемо вирішувати, зважаючи на думку більшості, а більшість за перенесення канікул. І, повірте, ви ще скажете нам спасибі за гарні, довгі, веселі новорічні свята для всіх», – сказав Віктор Погорєлов.

Відтак, виконком взявся за голосування щодо відміни свого попереднього рішення, яким було скасовано осінні канікули. Жодного голосу за те, щоб повернути дітям осінні канікули, у виконкомі не знайшлось.

Опісля голосування В. Погорєлов повідомив, що 1 листопада в школах міста буде вихідним, відпрацьовувати який суботнім навчанням не доведеться. За його слова, відповідне розпорядження вже підписане і доведене до виконання освітянам.

Тетяна Кашуба

http://zakarpattya.net.ua