Закарпатські рятувальники готуються до зимових випробувань

30 жовтня, закарпатські рятувальники разом з комунальниками, військовими, міліціонерами та іншими службами життєзабезпечення області також відпрацьовували спільні дії на випадок надзвичайних ситуацій в осінньо-зимовий період.

За завданням Віце-прем’єр-міністра, голови Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Олександра Вілкула в усіх регіонах проводяться спільні командно-штабні тренування Державної служби із надзвичайних ситуацій (ДСНС), комунальних служб, Міноборони, МВС, Міненерговугілля, Мінінфраструктури, волонтерських та інших організацій.

Відповідно до задуму командно-штабних навчань, упродовж останніх трьох діб по всій території області спостерігається різке похолодання та сильні опади у вигляді мокрого снігу, а подекуди з дощем. За повідомленнями місцевих синоптиків, у наступні три доби метеорологічні умови будуть ще погіршуватися. Як наслідок, на всій території області утворився сніговий покрив заввишки 0,1-0,3 м (в гірській місцевості 0,5-0,7 м). Із-за раннього снігу та ожеледиці ускладнився проїзд великовагового транспорту, на Яблунецькому та Латірському перевалах утворилися величезні затори. Через обледеніння електромереж та повалені дерева, частина населених пунктів залишилися без світла та інше.

У ході практичної частини тренувань ліквідації умовних небезпек, рятувальники відпрацьовували: процес вилучення із затору машин «швидкої» та транспорту, що везли медикаменти, продукти; буксирування багатотомників тягачами; роботу пересувних пунктів обігріву; очищення доріг і тротуарів від снігу; допомогу енергетикам по відновленню електроживлення тощо.

«Боротися з наслідками негоди швидко, а головне дієво, можна лише об’єднавши спільні зусилля усіх служб життєзабезпечення області. Саме у процесі таких командно-штабних навчань і відпрацьовується до автоматизму система взаємодії та співпраці, адже під час небезпеки кожен повинен розуміти свої завдання й функції, тоді й наслідки стихії можна буде мінімізувати. Такі широкомасштабні заходи – це не лише відпрацювання алгоритму роботи міжвідомчого оперативного штабу, який приймає відповідальні рішення й скоординовує роботу всіх служб щодо ліквідації наслідків стихії, а й відпрацювання практичних навичок», – наголосив начальник Управління ДСНС України у Закарпатській області Мирослав Щербей, коментуючи завдання й цілі даного широкомасштабного заходу Закарпатської територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту.

У ДСНС України у Закарпатській області