Започаткувати й провадити власну справу – алгоритм дій

В Україні спрощується не тільки процедура реєстрації суб’єктів господарської діяльності, а й витрата часу на сплату податків.

Підтвердженням цього є опубліковане дослідження Світового банку. Зокрема, часові витрати на дотримання вимог податкового законодавства скоротилися на 101 годину. Якщо у минулому році платник податків витрачав на податкові процедури 492 години на рік, то станом на 1 червня 2013 року – 390. Такі дані містяться у щорічному дослідженні легкості ведення бізнесу Doing Business-2014.

Експерти Світового банку відзначили, що скорочення часу стало можливим за рахунок спрощення декларацій для сплати ПДВ та єдиного соцвнеску, а також удосконалення системи електронного звітування. За оцінками дослідження, за рік податкова ставка в Україні знизилася з 55,4% до 54,9%, а кількість платежів залишилася на рівні минулого року – 28.

«Ми системно працюємо над спрощенням процедур та часу для сплати податків. Зменшення документації, скорочення звітності, прискорення формальностей, розвиток електронних сервісів – все це дозволяє платникові економити час і, відповідно, робить умови роботи бізнесу в Україні більш комфортними», – зазначив, коментуючи результати дослідження, Міністр доходів і зборів Олександр Клименко.

За словами Міністра, подальші зусилля Міністерства доходів і зборів будуть спрямовані на поглиблення «дебюрократизації». Зокрема, планується подальше спрощення декларації на прибуток, спрощення процедури подання декларації з ПДВ, подальше зближення бухгалтерського та податкового обліку, розвиток електронних сервісів. Вже з наступного року у платників не буде необхідності отримувати свідоцтво ПДВ та єдиного податку, що також спростить ведення бізнесу.

Вести власну справу в Україні можуть як юридичні особи, так і фізичні особи – підприємці. Насамперед, необхідною умовою для того, щоб займатися господарською діяльністю, є реєстрація. В Україні державну реєстрацію здійснює Державна реєстраційна служба.

Для реєстрації підприємницької діяльності, юридичної особи, її засновникам або уповноваженій ними особі, необхідно подати державному реєстратору за своїм місцем знаходження такий комплект документів:

– заповнену реєстраційну картку (форма 1);

– рішення засновників про створення (оригінал, ксерокопія або завірена копія);

– два примірники установчих документів;

– документ, що засвідчує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації юридичної особи;

– документи, що підтверджують структуру внесків засновників у формуванні власності юридичної особи.

Майбутні суб’єкти господарювання зазначені документи повинні викласти державною мовою, подати їх державному реєстратору особисто або надіслати поштовим відправленням (з описом вкладення) чи електронним документом.

Для державної реєстрації фізичної особи – підприємця, державному реєстратору за місцем проживання фізичної особи подаються такі документи:

– заповнена реєстраційна картка (форма 10);

– копія документу, що засвідчує реєстрацію фізичної особи – платника податків у Державному реєстрі, особи які мають відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером власного паспорту – копію паспорту;

– документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації фізичної особи.

За проведення реєстраційних процедур сплачується реєстраційний збір:

– для юридичних осіб – 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 гривень);

– для фізичних осіб – 2 неоподатковуваних мінімуми доходів громадян (34 гривні).

Державна реєстрація юридичних осіб здійснюється протягом не більше 3 робочих днів, фізичних осіб – не більше 2 робочих днів, з дати надходження документів для проведення державної реєстрації.

Підтвердженням того, що суб’єкт господарювання (юридична особа, структурний підрозділ, фізична особа) взятий на облік як платник податків і зборів у вищезазначених державних органах, є виписка з Єдиного державного реєстру, яка надсилається (видається) держреєстратором таким суб’єктам не пізніше наступного робочого дня після отримання від органів статистики, доходів і зборів даних про взяття їх на облік.

Державна реєстрація юридичних та фізичних осіб – підприємців проводиться відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» від 15 травня 2003 року №755-ІV.

Окрім того, фахівці Головного управління Міндоходів у Закарпатській області інформують, що з 1 січня 2014 року добровільно зареєструватись платником ПДВ або єдиного податку можна буде без відвідування органу Міндоходів. Для цього слід буде подати держреєстратору як додаток до реєстраційної картки, що подається для проведення держреєстрації юрособи або фізособи – підприємця, відповідну заяву для реєстрації платником ПДВ або обрання спрощеної системи оподаткування. Такі новації передбачені Законом України «Про внесення змін до Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” щодо спрощення реєстрації осіб як платників податків» від 5 вересня 2013 року №441- VII.

Також у планах Міністерства робота над зменшенням кількості періодів сплати ЄСВ і створення умов для переходу до сплати 1 раз на місяць (зараз – 2); надання персоніфікованних даних з ЄСВ 1 раз на рік, а не щомісяця, як зараз. Вже впроваджена можливість електронного звітування з ЄСВ, тепер Міністерство спрямовує зусилля на популяризацію цієї форми звітності серед платників.

Головне управління Міндоходів у Закарпатській області