Падіння української економіки несподівано прискорилося

Падіння реального ВВП України в III кварталі в порівнянні з аналогічним періодом минулого року прискорилися до 1,5%, а з попереднім кварталом – на 0,4%, повідомив Держстат.

Таким чином, рецесія української економіки триває вже п’ятий квартал поспіль.

Однак більш точні показники з’являться лише до 10 грудня.

Експерти прогнозували, що хороший врожай зможе вирішити проблеми в інших галузях. Правда, вже у вересні вони перестали сподіватися на відновлення економічного зростання.

“Ми так і не побачили відновлення світових цін на метал, а сільське господарство, яке досі стримувало загальний спад, у вересні збільшило його”, – заявив виданню “Коммерсант-Украина” виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Погіршення ситуації робить ілюзорними надії іноземних кредиторів на те, що Україна другий рік зможе утримати економіку від падіння. В ЄБРР і Світовому банку поки ще прогнозують нульовий приріст ВВП, а в МВФ – зростання на 0,4%.

“Швидше за все, в IV кварталі ми все ж побачимо зростання на рівні 1%, однак цього буде недостатньо для досягнення позитивного результату за підсумками року”, – зазначив провідний економіст блоку “Фінансові ринки” Креді Агріколь Банку Олександр Печерицин.

“Ситуація не поліпшується, тому зростання в IV кварталі може і не відбутися. У такому разі річний спад економіки становитиме 0,8-1%”, – говорить керівник аналітичного департаменту SP Advisors Віталій Ваврищук.

Варто зазначити, що експерти, як і раніше, сподіваються на сільське господарство. Так, Устенко вважає, що активізація переробки аграрної сировини може скоротити темпи спаду ВВП до 0,2-0,3%.

Правда, погіршити ситуацію можуть чергові проблеми у торговельних відносинах з Росією. Наприклад, це можуть бути обмеження на поставки продукції або можливе зростання мит на українські товари.

“Другий рік поспіль українську економіку рятує сільське господарство. Тому зростає ймовірність того, що в 2014 році ця галузь вже почне знижувати загальний показник. З урахуванням повільного відновлення світової економіки і санкцій з боку Митного союзу можна очікувати, що спад ВВП буде спостерігатися і в першій половині 2014 року, а загальний показник буде дуже низьким – до 0,2%”, – резюмував аналітик.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в уряді розраховують на 6-відсоткове зростання ВВП від асоціації з ЄС.

tsn.ua