Присяжнюк: Виробники, які користуються сховищами, значно зменшать втрати врожаю

У найближчі 2-3 роки в Україні з’являться овочесховища, в яких можна буде зберегти понад 400 тисяч тонн овочів.

Це допоможе не тільки уникнути втрат урожаю під час зберігання, але й мати стабільну цінову ситуацію у зимово-весняний період. Тому місцева влада має всіляко сприяти доступу сільгоспвиробників, особливо дрібних, до сховищ. Про це заявив Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

«У цьому році в Україні знову зібрали високий врожай овочів – 9,3 мільйона, а також картоплі – 22 мільйона. Основними виробниками цієї продукції залишаються особисті селянські господарства. Тому завдання держави та місцевих органів влади − надати їм доступ до спеціалізованих сховищ. Це також допоможе забезпечити місцеву громаду продукцію за доступною ціною», − зазначив Микола Присяжнюк.

Міністр наголосив, що, користуючись послугами сховищ, виробники зможуть у будь-який зручний час продати цю продукцію за найвигіднішою ціною. Окрім цього, такі інфраструктурні об’єкти сприятимуть ціновій стабільності в зимовий і весняний періоди.

«Зі зниженням температури розпочинається сезонне зростання цін на картоплю та овочі, що пов’язано з особливостями логістики та реалізації. Проте можна мінімізувати цей стрибок цін, розбудовуючи овочесховища. За оцінками областей, у найближчі 2-3 роки в Україні будуть побудовані овочесховища ємністю понад 400 тисяч тонн», – зауважив Міністр.

Очільник відомства також пояснив, що сховища допоможуть значно зменшити втрати овочевої продукції та картоплі під час зберігання.

«Збільшення потужностей для зберігання картоплі, овочів і фруктів обумовлено необхідністю зменшити втрати врожаю під час зберігання. Тому необхідно виховувати культуру в одноосібників, середніх виробників зберігати врожаю у спеціалізованих сховищах», − наголосив Міністр.

Нагадаємо, що на сьогодні в Україні система сховищ для зберігання плодоовочевої продукції становить 2,7 мільйона тонн, з яких для зберігання картоплі – 1,3 мільйона тонн, овочів – 1,02 мільйона тонн, фруктів – 366 тисяч тонн. І Уряд вже третій рік підтримує будівництво овочесховищ.