Що наступного року розвиватиме Рахівщина

У 2014-му Рахівщина розвиватиме туризм і ефективне природокористування

Пріоритетними напрямками діяльності на наступний рік для Рахівщини будуть:

розвиток туристично-оздоровчого комплексу та його інфраструктури;

ефективне природокористування, забезпечення ефективного захисту територій району від природних і техногенних катастроф;

збереження культурної та історичної спадщини;

енергозберігаючі заходи у сфері житлово-комунального господарства та інші.

Про це було повідомлено 30 жовтня на засіданні колегії Рахівської райдержадміністрації під керівництвом голови РДА Дмитра Андріюка.

На розгляд членів колегії та запрошених керівників структурних підрозділів адміністрації, служб, підприємств та виконкомів населених пунктів району виносився ряд суспільно важливих питань.

Одним із таких стало обговорення проекту Програми економічного і соціального розвитку району на 2014 рік. Із основними тезами даної програми виступив начальник управління економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації Віктор Турок. У проекті вміщено основні фактичні, очікувані та прогнозні показники економічного і соціального розвитку району (біля 150 показників) по 5 роках та аналіз очікуваного виконання відповідної програми за поточний рік. Крім того, висвітлено заходи щодо реалізації Програми; основні проблемні питання району; перелік об‘єктів, які пропонуються для фінансування у 2014 р. з державного бюджету; перелік об’єктів, видатки на які у 2014 році будуть проводитися за рахунок коштів бюджету розвитку місцевих бюджетів тощо.

Даний проект Програми є не кінцевим і завданням попереднього розгляду цього питання стало обговорення та внесення кінцевих доповнень, пропозицій і уточнення показників завдань на 2014 рік. Це необхідно здійснити до 5 грудня цього року. Даний проект Програми для ознайомлення розміщено на сайті райдержадміністрації за цим посиланням: http://rakhiv-adm.org.ua/do-uvahy-holiv-vykonkomiv-ta-pidrozdiliv-rda/.

Про стан флюорографічного обстеження населення району присутнім доповіли головний лікар районної лікарні Іван Біляк, начальник Рахівського районного управління Головного управління Держсанепідслужби у Закарпатській області Любов Сератор та головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Валентина Шишвак.

Так флюорографічне обстеження населення району проводиться на трьох стаціонарних флюорографах: Рахівської районної поліклініки, Ясінянської та Великобичківської міських лікарень, а також на пересувному цифровому флюорографі АРПЦОЗ, який працює з 2007 року. Робота пересувного флюорографа значно покращила обстеження сільського населення, прискорила дообстеження хворих, виявлених при флюорографії з десяти днів до 3-5 днів, покращила архівування результатів флюорообстежень та можливість контролю за флюорообстеженям населення.

За 9 місяців поточного року вже проведено 73,9% від запланованої кількості флюорографічних оглядів. За їх результатами у 21 випадку в обстежених виявлено активну форму туберкульозу легень, оперативно вжито відповідних заходів.

Та, на жаль, не на всіх ЛПЗ району проводиться цілеспрямована організація рентгенпрофоглядів, зокрема соціальної групи підвищеного ризику захворювання на туберкульоз. Недостатня увага до цього питання приділяється активом населених пунктів – депутатським корпусом та виконкомами, та, в першу чергу, медичними працівниками дільниць, зокрема сімейними лікарями. Одним із шляхів покращення ситуації є цілеспрямоване обстеження медичної та соціальної груп ризику захворювання на туберкульоз. Важливим є також оновлення матеріальної бази флюорослужби району, перехід на сучасну цифрову флюорографію.

Ще одне із порушених на колегії питань стосувалось організації профілактичних заходів щодо захворюваності сезонним грипом. Допоки реальної загрози захворювання немає, Держсанепідслужбою проводяться профілактичні огляди закладів району та санітарно-освітня робота серед населення про заходи індивідуальної і колективної профілактики.

Підвів підсумки колегії очільник району Дмитро Андріюк, який наголосив, що злагоджена робота всіх служб та повсякденна співпраця з органами місцевого самоврядування є запорукою стабільності і розвитку регіону.

Рахівська райдержадміністрація