Закарпаття може затопити через сильну засміченість водозливних каналів

Закарпаття може затопити через купи сміття у водозливах, кажуть рятувальники.
На Закарпатті через сильні опади підвищився рівень води на річках. Наразі підтоплень на території області не зафіксовано, однак, якщо опади не зупиняться, деякі ділянки може підтопити через сильну засміченість водозливних каналів.

Про це виданню zakarpatpost.net  повідомила речник Управління ДСНС області Наталія Батир.

«Наразі підтоплень у області не зафіксовано, ніяких повідомлень про загрози підтоплення не надходило також. На річках області підвищився рівень води і, за прогнозами Закарпатського гідрометеорологічного центру, опади продовжуватимуться, тому слід очікувати продовження цього процесу. Наразі підвищення рівня води спостерігається на нижніх течіях річок Уж, Теребля, Латориця, Тересва. Якщо буде добігання паводкової хвилі і виникнуть загрози підтоплення, рятувальні загони готові до реагування. Нещодавно у нас проводилися планові тренування, рятівники показали високий рівень підготовки. Якщо буде небезпека – служба порятунку відразу реагуватиме», – сказала Наталія Батир.

Також рятувальник зазначають, що зараз на Закарпатті може виникнути загроза підтоплення не так через сильні опади, як через засміченість водозливних каналів: «За останні роки більшість підтоплень спричинені якраз сміттям. Тому кожного разу просимо місцеві органи влади і громадськість звернути на це увагу і вчасно прочистити засмічені водозливи. Рятувальники неодноразово звільняли від сміття підмостові опори, допомагали з розчищенням каналів, однак, якщо не буде відповідного реагування від інших структур, запобігти підтопленню будинків не вдасться: вода просто не стікає нікуди, а залишається на вулицях», – пояснює Наталія Батир.

«Наразі підтоплень дворогосподарств немає. Про виходи річок з берегів повідомлень також не надходило. Якщо ситуація погіршиться – готові допомогти», – заспокоюють у рятувальній службі.

https://zakarpatpost.net