Рейтинг найпоширеніших афер, жертвами яких стають закарпатці

Сучасні Остапи Бендери особливо добре розбираються в комп’ютерних технологіях, фінансовій сфері й людській психології. Такого висновку ми дійшли, проаналізувавши найпоширеніші способи виманювання грошей від краян.

На прохання «Унґвара» своєрідний рейтинг найпоширеніших афер, в які потрапляють наші земляки, склали фахівці Сектору зв’язків із громадськістю УМВС у Закарпатській області. Ми попросили колег із прес-служби міліції не лише розповісти, як діють шахраї, а й розкласти афери за місцями – від найбільш до найменш поширених. Вималювалася цікава і доволі несподівана картина.

1. «Алло, це міліція»

Найпопулярніший спосіб видурити гроші – подзвонити людині,представитися працівником міліції і повідомити, що її близький родич маєпроблеми з законом, заарештований і сяде у в’язницю. Але все ще можнавладнати – якщо заплатити. Найчастіше аферисти дзвонять жінкам старшоговіку, що мають синів чи внуків (які при цьому, як правило, живуть окремо).Суми «псевдоміліціонери» вимагають немалі. Від когось, наприклад, «лише» 4000 грн., як у випадку з ужгородкою, син якої начебто створив собіпроблеми на заробітках у Москві. А від когось і всі 10 тисяч. Саме стількинедавно заплатила мешканка Ужгородського району, аби «витягнути» синавже з нашої міліції.

Телефонні шахраї так часто дурять закарпатців, що вже й головнийзакарпатський міліціонер спеціально звертався до краян з телевізораі сторінок газет. «Не реагуйте на такі дзвінки, одразу повідомляйте нам», – закликав Василь Варцаба. Зауважимо, що після потужної кампанії в медіа,повідомлень про нових жертв телефонних шахраїв майже не було.

2. «Каси для своїх»

Другий за популярністю спосіб видурити гроші – кредитні спілки і різного роду фінансові піраміди. За останні 2-3 роки правоохоронці порушуваликримінальні справи проти не одної кредитної спілки. «Централь-Старт», «Мрія», «Тур’я» – ці та інші спілки фігурували в офіційних повідомленняхпрокуратури про шахрайство в особливо великих розмірах. Ошуканихвкладників – сотні. Вкрадених грошей – десятки мільйонів.

3. Гроші – у «віртуал»

На третьому місці, як це не дивно, – шахрайство в Інтернеті. Попри те, щонаш регіон чи не останній в Україні за поширеністю Інтернету серед населення, злочинів на цій ниві предостатньо. Логічно, що найчастішеповідомляють про них ужгородці, адже в нашому місті і найбільше в областікористувачів Всесвітньої мережі. Аферисти не вигадують нічого особливого, у їхні сіті потрапляють люди, котрі прагнуть зекономити, купивши річ не вмагазині, а, наприклад, на інтернет-аукціоні. Покупці гроші перераховують, а товар їм ніхто й не думає надсилати. До прикладу, одна ужгородська панівлітку цього року заплатила понад тисячу гривень за цуценя породифранцузький бульдог, а інша віддала майже 3 тисячі за планшет Apple. Ніперша, ні друга покупки так і не побачили.

4. Ярмо боргів

Наступна за поширеністю афера – фінансові махінації з кредитами. Шахраї,використовуючи документи чужих людей, оформляють на них кредити в банках або купують товар у розстрочку в торгівельних центрах. Коли ж доходить до сплати кредиту, часто з’ясовується, що власник документа нісном ні духом не знав про те, що в нього є якісь фінансові зобов’язання. Один із цьогорічних подібних випадків: чоловік лише тепер дізнався відбанку, що на його ім’я 6 років тому в ужгородському відділенні одного збанків оформили кредит на 30 тисяч гривень…

5. «Добрі феї»

Далі у списку – аферисти, що видають себе за працівників Пенсійногофонду чи соціальних служб і виманюють чи просто крадуть гроші від людейпереважно похилого віку. Як правило, на такі злочини йдуть жінки. Підприводом заповнення документів чи з’ясування якоїсь інформації вонипотрапляють у дім і викрадають готівку або цінні речі. У вересні був випадок, коли одного дня на таких «працівниць Пенсійного фонду» поскаржилисяодразу двоє пенсіонерів. І бабуся, і дідусь після їхнього візитунедорахувалися по тисячі гривень. Правоохоронці застерігають літніхсамотніх людей: не впускайте в свої оселі сторонніх осіб, ким би ті неназивалися і що б не пропонували.

6. «Позолоти ручку!»

На шостому місці в рейтингу аферистів – ворожки. Дивно, але факт: надворі21 століття, а наші земляки все ще ходять до знахарів і віщунів. Ще дивніше,що цей вид шахрайства розцвітає на Закарпатті, серед релігійних і віруючихлюдей. Церква, як відомо, засуджує людей, які зі своїми проблемамизвертаються до ворожок. Але багатьох це не спиняє. Правоохоронціповідомили нам цікавий факт – дуже часто потерпілі – молоді дівчата. Відних ворожки виманюють гроші й золоті вироби. Ужгород минулого рокублискавично облетіла звістка, що дві ромки в Новому районі «знімаючипорчу» з 27-річної дівчини, виманили від неї гроші, золото і дорогу побутовутехніку на загальну суму 25 тисяч гривень. Правоохоронці попереджають: на пропозицію поворожити краще не приставати ще й тому, що шахрайкичасто добре володіють гіпнозом.

7. Бізнес на довірі до документів

І, нарешті, сьомий, останній пункт у нашому списку афер – махінації з документами. Виявляється, у нас чимало спритників, які вдаються допідробляння цінних паперів. Йдеться насамперед про фіктивні документи наавтомобілі або ж нерухомість. Також нерідко міліціонерам доводитьсярозслідувати фінансові махінації, які «провертають» за фіктивнимидоговорами.

Як ця афера виглядає на прикладі? Будь ласка, свіжа історія: ужгородець,купуючи на ринку авто для бізнесу, вирішив не економити і придбати машинуз потужнішим двигуном – аби товар «бирувала» возити. Купив машину, а через 2 місяці під час техогляду з’ясувалося, що об’єм двигуна таки не 1,6літра, як він хотів, а лише 1,2 л. При цьому в документах на авто значиласясаме цифра 1,6. Відповідно, чоловік на рівному місці переплативщонайменше кілька сотень доларів.

http://mvs.gov.ua