В Ужгороді нашестя комарів

У соцмережах ужгородці активно обговорюють набіг комарів на їхні оселі. Наче і не тепло, а цих комах стільки, що, здавалося б, влітку такої кількості не було.

 

Ентомолог Олександр Метелешко пояснює, що нашестя комарів по всій області пов’язане з рекордним за останні роки потеплінням на Земній кулі в осінні місяці року. На Закарпатті ж, за метеореологічними даними, у жовтні температура була найвищою по Україні.

Науковець розповідає, що на днях розчищав колодязь у селі ужгородського району, тож звідти повилітала така маса комарів, якої, можливо, у липні-серпні не було – тобто, навіть тепература води є сприятливою для життєдіяльності комах.

Особливу агресивність комах у ці місяці ентомолог пояснює їхнім бажанням якомога швидше насититися, аби встигнути до перших холодів. “Зараз паразитують вже запліднені самки. Самці, спарившись з ними, помирають. Жіночі особини шукають господаря, запасаються кров’ю на зиму і впадають у діапаузу. Вже навесні з їхніх яєць виходить перше покоління цих комах”.

Ентомолог запевняє, що вже зараз, коли температура повітря коливається у межах 8-10 градусів, можна буде спати спокійно – для цих комах це вже холоднеча. “Ще з кілька днів і комарі “переселяться” від людей у підвали, погреби – місця, де перечекають холоди”.

http://zelene.net