В Їглаві відкрився вернісаж української культури

У четвер, 7 листопада в адмінбудинку краю Височина, в місті Їглава відкрився вернісаж української культури.

Згодом відбувся виступ Закарпатського народного хору в міському театрі. Відкривали захід голова Закарпатської обласної ради Іван Балога та гетьман краю Височина Їржі Бєгоунек.

Голова обласної ради Іван Балога відзначив, що співпрацею з краєм Височина охоплені практично всі райони Закарпаття . Протягом цього часу здійснено цілий ряд заходів гуманітарного та культурно-просвітницького характеру, спрямованих на поглиблення українсько-чеських відносин. Так, у жовтні 2012 року проведено Дні Чехословаччини в Ужгороді, у травні цього року в Ужгороді відбувся фестиваль чеської кухні та чеської культури. Налагоджено партнерські відносини і між територіальними громадами міст та сіл, між установами освіти, культури, охорони здоров’я та художніми колективами Закарпатської області і краю Височина та інших регіонів Чеської республіки. Зокрема підписано угоду про співробітництво між містами Ужгород та Їглава, між містами Мукачево та Пельгржимов, між селом Колочава і містом Семіла, де народився Іван Ольбрахт.

Ведеться підготовка щодо встановлення партнерських зв’язків між територіальними громадами ряду інших міст і сіл наших регіонів. «Співпраця між Закарпатською областю України та Краєм Височина Чеської Республіки може служити прикладом ефективної міжнародної співпраці на регіональному рівні, що в кінцевому рахунку позитивно впливає на зміцнення міждержавних зв’язків, впровадження європейських стандартів у соціальній сфері нашої області, посиленню євроінтеграційних прагнень територіальних громад. Все це вселяє впевненість в тому, що наші дружні стосунки будуть і надалі розвиватися, зміцнюватися та поглиблюватися», – зазначив Іван Балога.

Опісля відбулося вручення відзнак представникам чеської та закарпатської сторін за результативну співпрацю. Відзнаками нагороджено : гетьмана Височини Їржі Бєгоунека, сенатора Мілоша Вистрічіла, керівника крайової адміністрації Височини Зденека Кадлеца, членів постійної конференції Височини Йожефа Недведа та Вацлава Кадета. З української сторони нагороди отримали голова Закарпатської облради Іван Балога, керуючий справами виконавчого апарату облради Михайло Попович та керівник благодійного фонду «Віза», депутат облради Володимир Чубірко.

Прес-служба Закарпатської облради