Осіння мінливість погоди для котів є теж “простудною”

“Котяча простуда” – кальцевіроз – є інфекційним гострим захворюванням кішок (і виключно кішок!), яке у першу чергу і найбільше вражає верхні дихальні шляхи тварини. Тому ветеринари попереджають – на перший погляд невинна “простуда”, якщо її вчасно не виявити і не лікувати, у 80 випадках зі 100 призводить до смертельних наслідків.

Допоможіть! Три дні тому котик чхав, у нього почервоніли очки. Тепер ось зовсім не їсть, та і зовні виглядає хворобливо” – такими зверненнями переповнені ветеринарні портали мереж. Більшість думає, що котам властива така собі людська простуда з притаманною їй симптоматикою. Вже про її “котячий аналог” – “кальцевіроз”– знають одиниці. Найчастіше це ті люди, чиї улюбленці хворіли цією недугою.

Як і будь-яке інфекційне захворювання, кальцевіроз розповсюджується з неймовірною швидкістю і масштабністю повітряно-крапельним шляхом. Кішка може захворіти навіть не контактуючи із збудником – понюхавши фекалії переносника або відпочивши на траві, забрудненій сечею зараженої тварини. Кальцевіроз у людей на шкірі, волоссі і одязі зберігає життєздатність протягом декількох діб, тому хворіють навіть вихованці, які ніколи не бувають на вулиці.

У залежності від імунітету тварини, вірус може жити у ній без будь-яких проявлень від 2 днів до тижня, а то й 10 днів. Уявіть, скільки ще особин за цей період може заразитися. До речі, після одужання кішки протягом двох місяців, а іноді й усього життя, виділяють вірус у зовнішнє середовище. Звичайно, найвразливішими до вірусу є котята та молоді тварини до 2 років.

 

 

 

 

 

 

 

Симтоматика кальцевірозу, як і всіх інфекційних хвороб, є дуже широкою. Олена Чипізубова, волонтер ГО “БАРБОС”, зважаючи на те, що щотижня має 2-3 нових котів “на перетримці”, зтикалася з цією хворобою чотирилапих не одноразово. Каже, що кальцевірозом хворів чи не кожен другий її пухнастий постоялець, тому вже навіть без ветеринарної допомоги легко діагностує хворобу. Ось кілька основних і перших (!) симптомів кальцевірозу:

– лихоманка з підвищенням температури тіла до 40,5 °C. Триває близько трьох днів, потім температура приходить в норму. Однак, весь період протікання хвороби тварина тремтить, ніби від холоду;
– часте чхання чи кашель;
– зявляються пузирчаті соплі, які згодом набирають зеленуватого відтінку;
– суттєве зниження апетиту і, як наслідок, неактивна поведінка кота;
– слизові оболонки очей змінюють свій природній окрас – можуть блідніти, або ж, навпаки, червоніти.
– згодом проявляється сльозотеча. До речі, часто такі ознаки проявляються спочатку на одному, а відтак – на іншому оці тварини;

Вже у період “піку” хвороби на язику, губах, піднебінню кота утворюються множинні виразки, наповнені рідиною. Звичайно, вони доставляють суттєвий дискомфорт тварині, тож власникам часто здається, що вихованець подавився або щось застрягло у нього в горлі – кіт обережно пережовує їжу і постійно відкашлюється, ніби бажаючи звільнитися від застрягла кісточки. Десни запалюються, опухають, бліднуть або червоніють. Пухирці лопаються, ранки болять, кровоточать і довго гояться – відтак, з’являється неприємний запах з ротової прожнини зараженої тварини.

Звичайно, каже Дмитро Дацюк, ветеринар, Ви можете спостерегти у свого улюбленця всі ці симптоми одночасно, а можете і помітити лише 2-3. Однак, вже при перших сигналах захворюваності потрібно негайно звернутися у клініку, адже період протікання кальцевірозу у тварин теж індивідуальний – якщо у Вашої сусідки кіт “перехворів”, то це зовсім не гарантія того, що Ваш так само легко позбудеться цієї інфекції.

Шановні власники котів! Комплексне щеплення Вашого котика допоможе йому уникнути багатьох захворювань, включаючи кальцевіроз. Погодьтеся, легше зробити один укол, аніж потім ходити на кількатижневі їх курси для лікування цілого “букету” хвороб. Кошенят щеплять від трьох місяців. У дорослому віці щеплення цю процедуру повторюють раз у рік.

http://zelene.net