Подорожчання картоплі змусило українців “пересісти” на крупи

Висока ціна на картоплю змусила українців скуповувати крупи, а інтернет уже рясніє статтями про зростання цін на гречку та пшоно.

На столичному ринку і в супермаркеті два місяці тому картопля стала коштувати шість гривень за кіло. Чимало покупців вирішили, що для них це надто висока ціна. Продавець Марія з Переяслава-Хмельницького скаржиться, що люди перестали брати дорогу картоплю.

“Ціну запитала і пішла. Ціна не влаштовує. Просиш, щось знижуєш, спробуйте, кажуть, прожити на цю пенсію”, – розповіла продавець Марія.

Журналісти деяких ЗМІ стверджують, що картоплю українці замінили на крупи, тому ціна на гречку та пшоно миттєво стрибнула вгору. У деяких крамничках гречка уже по 9 гривень. Хоча ще декілька тижнів тому була по 7,50 грн. Пшоно з 5 гривень подорожчало до 7-8-ми грн.

Найбільше розчаровані стрибком цін пенсіонери. Та деякі літні люди все ж зуміли заощадити кругленьку суму.

“Гречки я накупила вже собі про запас, геркулес також. Так що з голоду не вмру. Гречку я купувала по 5 грн з чимось”, – говорить пенсіонерка Лідія Дмитрівна.

 

Зекономити ще можна у супермаркетах. Тут картоплю продають по 4,20 грн, а кіло гречки на вагу – всього 6 гривень. Але така ціна триматиметься недовго та й якість дешевих продуктів помітно нижча, упевнена продавець Марія.

“В супермаркетах вона (гречка) дешевша, хоча погана”, – повідомила продавець.

Попри зростання цін на крупи, відмовлятися від них не можна, каже лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

“Каші багаті вітамінами. Особливо вітамінами групи Б. Багаті різними мікроелементами, тобто позитивно впливають на обмін речовин. Крупи та каші мають бути в нашому раціоні щодня”, – зазначила Скиталінська.

Тим часом у Кабміні говорять, що картопля має коштувати 3,30 грн/кг, і пропонують їздити за нею у села.

tsn.ua