Студенти-юристи дискутували про принципи верховенства права

7 листопада у конференц-залі факультету європейського права та правознавства УжНУ провели круглий стіл на тему: «Принцип верховенства права та його реалізація в Україні». До участі в його роботі були запрошені й студенти-другокурсники, які вивчають конституційне право України.

Спеціальними гостями круглого столу стали декан факультету професор Ярослав Лазур, консультант Інституту правової політики доцент Михайло Савчин та завідувач кафедри міжнародного права доцент Георгій Динис.

Під час засідання дискутували щодо структурних елементів верховенства права та проблеми його співвідношення із верховенством закону, а також стосовно поваги до прав людини і основоположних свобод та межі допустимого втручання у приватну автономію: судова практика і «казус Кличка».

Відкрив роботу круглого столу своєю презентацією «Верховенство права: Україна і реалії» конституціоналіст Михайло Савчин. У доповіді йшлося не лише про принцип верховенства права, було представлено й дотичні доктрини: Rechtsstaat, d’Etatdroit, Estadodiritto, що значно розширило тематику круглого столу.
Михайло Васильович звернув також особливу увагу учасників на доповідь Венеціанської комісії про верховенство права від 25–26 березня 2011 року, закцентувавши увагу на ролі незалежного правосуддя у забезпеченні стабільності правової системи. Верховенство права передбачає насамперед вимоги до якості закону, починаючи від дотримання процедури обговорення законопроекту й закінчуючи виконанням судових рішень, заснованих на законі.

З доповідями виступили також Даніела Голод і Марина Когут. Перша розкрила взаємозв’язок вимог правової визначеності і верховенства закону. Друга звернула увагу на проблему визначення допустимих меж обмежень прав людини і основоположних свобод, яке має бути засноване на Конституції і законах, відповідати леґітимним цілям і засадам пропорційності.
Цікаві виступи, запитання, репліки та коментарі довели не лише актуальність теми, а й зацікавленість студентів у проведенні такого роду заходів. Своєю думкою з цього приводу поділився один із організаторів – голова Наукового товариства студентів і аспірантів УжНУ Микола Сюсько. «Такі заходи є надзвичайно важливою складовою навчального процесу, адже саме тут студенти мають змогу подискутувати на актуальні питання конституційного права і, що найважливіше, самі долучаються до вибору тематики круглого столу.

Вибір основного питання, яке ми розглядали, не є випадковим, адже в Конституції прописано, що в Україні діє принцип верховенства права, проте існує проблема з розумінням цього поняття і реалізацією згаданого принципу на практиці. Тому під час дискусії порушували саме питання розмежування принципу верховенства права і принципу верховенства закону, а також можливих шляхів підвищення рівня реалізації цього важливого правового принципу», – зауважив Микола Сюсько.

Марина Бокоч, голова Закарпатського осередку Ліги студентів АПУ