Хуст повстав проти рекету та очільника місцевого УБЕЗу

Місцеві підприємці в один голос заявляють, що більше не в силах терпіти відверте свавілля та побори з боку силовиків, які нагадують класичний бандитський рекет 90-их. Більше того, планують скаржитися особисто міністру МВС Захарченку та Президенту Януковичу.

 

Разом з тим, усі підприємці налякані та готові спілкуватися тільки на правах анонімності, бо остерігаються гніву підполковника міліції та начальника хустського УБЕЗу Юрія Григанича, якого начебто знають у певних колах за прізвиськом «Квадрат».

За словами хустських бізнесменів, наїзди на підприємців, збирання «данини» на Хустщині від маленьких столиків на базарі до великих магазинів міста, кришування ігрових автоматів, продажі контрабандних сигарет та спирту, нелегальний збір металобрухту — усе це його рук справа.

У розмові з журналістами виключно на правах анонімності місцеві згодилися розповісти про порядки, які діють в місті. Вони стверджують, що в Хусті для підприємців існує навіть своєрідний «прейскурант цін за кришу» та можливість працювати. Громадянин П. пояснив, що все начебто починається, щойно підприємець розпочинає свою діяльність у Хусті. Через деякий період до нього начебто підходять люди, і пояснюють зрозумілою мовою «або ти працюєш так як треба, або…». Що саме «або…», підприємці не уточнюють, бо усі погоджуються «працювати за правилами».

Опісля, зауважують місцеві підприємці, визначається ціна за відповідні послуги: дрібні продавці – 200/300 гривень в місяць, підприємці більш високого рівня – близько 1000 грн., серйозні підприємці включно з валютчиками – від 500 доларів і вище. Кажуть, усе індивідуально і міряють на око. Уся ця піраміда, наполягають місцеві, створена та контролюється особисто очільником місцевого УБЕЗу.

Також з ним пов’язують і безперешкодну роботу залів ігрових автоматів у Хусті та Хустщині з моменту їх заборони. За словами іншого підприємця С., вони «відвалюють» посадовцю близько 3000 доларів щомісячно. Бізнесмен зазначив, що такого безпорядку нема у жодному місті Закарпаття — ні в Ужгороді, ні в Мукачеві, ні в Виноградові, Іршаві або Тячеві, аби зали ігрових автоматів працювали так відкрито.

З іншого боку, зауважують місцеві підприємці, на тлі відвертого рекету всіх і безпрєдєлу, Юрій Григанич та його рідні не приховують своїх заробітків та статків.
Так, дружині УБЕЗівця приписують кафе-магазин у центрі міста, яке за словами місцевих ріелторів потягне на кілька сотень тисяч доларів. Неподалік від нього розташований міні-ресторан «Стара хата», який також начебто належить його рідним. А також приміщення на близько 200 м кв. біля магазину Епіцентр (продають одяг).

Сам Юрій Григанич їздить на ефектному позашляховику KIA Sorento, ринкова ціна якого становить близько 200 000 гривень. А ще кажуть місцеві, посадовець будує дачу під Шаяном. З будівництвом дачі також начебто пов’язані різні історії, мовляв, з будматеріалами там «допомагають» також підприємці — хто дошкою, хто цеглою.

Водночас, кажуть, що у очільника УБЕЗу не все гаразд на роботі, наче він висить на волосині через численні скарги безпосередньо головному міліціянту Закарпаття Варцабі.

Тому підприємці дуже сподіваються, що керівництвом міліції краю нарешті позбавить їх від такого «даху». Інакше, обіцяють писати листи з скаргами прямо міністру МВС Захарченку та Президенту Віктору Януковичу.

Іван Романчук

http://www.mukachevo.net