В Ужгороді відкривається виставка натюрморту

Сьогодні, 13 листопада, о 16.00 в галереї «Ужгород» відкриється виставка натюрморту.

Це вже друга за цей рік тематична виставка, присвячена одному із жанрів образотворчого мистецтва. Нагадаємо, що у березні відбулась виставка «Портрет і ми» – сучасний зріз розвитку портретного жанру в мистецтві Закарпаття.

Натюрморт – жанр, назва якого походить від фр. nature morte — мертва природа. Як правило, це зображення застиглих, нерухомих предметів: букетів квітів, композицій овочів, фруктів, посуду, меблів тощо. Попри те, що ведучим у закарпатській школі живопису залишається жанр пейзажу, багато крайових митців майстерно відображають красу побутового світу у своїх творах. Так, вже класикою закарпатського натюрморту стали твори А. Ерделі, А. Борецького, Ф. Семана, Є. Кремницької, Е. Медвецької, В. Приходько, В. Микити, І. Шутєва та інших.

У експозиції цьогорічної виставки закарпатські художники представлять твори, що відображають весь спектр історичного розвитку натюрморту: від реалізму до абстракції. Серед понад 20 учасників – члени Закарпатської організації НСХУ та молодіжного об’єднання крайової спілки.

Оксана Гаврош, для Zaholovok.com.ua