Прокуратура вимагає покарати чиновників, які відмінили осінні канікули

Прокуратура міста Ужгорода встановила, що рішенням «Про перенесення термінів осінніх канікул», були порушені вимоги ч. 3 ст. 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Як пояснив прокурор міста Ужгорода Іван Штефанюк, прокуратурою міста, в порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів у виконавчому комітеті Ужгородської міської ради, проведено перевірку та встановлено, що позачерговим засіданням виконавчого комітету Ужгородської міської ради від 25 жовтня 2013 року, прийнято рішення про перенесення осінніх канікул у загальноосвітніх навчальних закладах міста на зимовий період.

При цьому, порушено п.3 ст.15 Закону України «Про доступ до публічної інформації», який передбачає, що проекти рішень органів місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніше як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття.

Крім того, в порушення ст.4 Закону України «Про місцеве самоврядування», яка визначає, що місцеве самоврядування в Україні здійснюється на принципі гласності, проект вищевказаного рішення не був заздалегідь оприлюднений на офіційному порталі Ужгородської міської ради.

Також прокурорською перевіркою встановлено, що посадовцями порушено й Регламент виконавчого комітету Ужгородської міської ради, пункт 4.17 якого, визначає, що «рішення виконкому у випадках визначених законом, доводяться до відома населення».

«Більше того, – додав прокурор, – всупереч вимогам чинного законодавства, розробником проекту рішення виконавчого комітету не проведено жодного аналізу до оприлюднення проекту з метою одержання зауважень та пропозицій, обговорення зазначеного питання та визначення очікуваних результатів прийняття запропонованого рішення.»

Однак, органами місцевого самоврядування після прийняття виконавчим комітетом Ужгородської міської ради даного рішення, не забезпечено належного інформування населення, зокрема учнів та батьків загальноосвітніх навчальних закладів міста, про перенесення осінніх канікул на зимовий період. Наслідком такої бездіяльності посадових осіб Ужгородської міської ради стали події 28 жовтня.

«Відтак, – повідомив Іван Штефанюк, – мною внесено подання Ужгородському міському голові, у якому ставиться вимога провести службову перевірку щодо бездіяльності службових осіб управління освіти Ужгородської міської ради при підготовці та прийнятті рішення виконавчого комітету Ужгородської міської ради та вирішенні питання, щодо притягнення до відповідальності винних осіб за неналежне виконання службових обов’язків, послаблення організації роботи з питань додержання вимог Закону України «Про місцеве самоврядування» та Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Прес-служба прокуратури Закарпатської області