В одному з мікрорайонів Ужгорода – карантин через скажену кішку

Цього тижня Ужгород облетіла тривожна звістка – нібито подружжя і їхнього первістка заразила сказом їхня домашня улюблениця-киця.

Заступник начальника управління ветеринарної медицини Ужгорода Володимир Гутник, запевнив: кішка не кусала своїх господарів, це і врятувало їм життя: «Інформація з приводу того, що тварина покусала сім’ю неправдива. Коли люди привезли її труп до нашого закладу, вони не знали причини смерті кішки. Тут якраз хочу відмітити, що ужгородці зробили дуже правильно – це дозволило вжити належних заходів. Тварина постійно перебувала в тісному контакті з сім’єю, тож у будь-якому випадку її слиновиділення могли стати причиною інфікування людей».

За словами пана Володимира, сказ у тварини виявили тільки після проведення кількох тестів: «У мозку кішки ознак ураження сказом не було. Та за правилами проведення досліджень, так званого подвійного контролю, ми також проекспериментували зі щурами. Тоді підозри ветлікарів і підтвердилися».

Щойно з’ясували причину смерті, управління одразу видало розпорядження про оголошення карантину по всій території мікрорайону, у радіусі приблизно 5 кілометрів – від Кошицької, включаючи «Червеницю», і аж до «Нової лінії». Якщо хтось захоче вивезти звідти домашню кішку чи собаку, дозволу ветлікарів наразі не отримає.

А всіх чотирилапих мікрорайону ветпрацівники добровільно-примусово щеплять. Спеціаліст наголошує: «Вакцинація безкоштовна. Господарі й самі можуть привести тварин на щеплення – у клініку за адресою вул. Золота. 24».

Членам сім’ї, які контактували з кішкою, зробили щеплення проти сказу і тепер їхньому життю нічого не загрожує, – запевнив Володимир Гутник.

Випадок з кішкою  13 листопада, розглядали також на засіданні ужгородського міськвиконкому. Прийняли рішення про створення надзвичайної протиепізоотичної комісії, яке винесуть також на найближче сесійне засідання депутатів. Комісія буде постійно діючою, раніше ці функції були у віданні іншої комісії, але зміни потрібні у зв’язку з недавньою реорганізацією СЕС та ветслужби.

Іннеса Манзулич,  7dniv.info