В Ужгороді обговорили захист прав біженців

У середу, 13 листопада, відбулося засідання робочої групи з питань інтеграції біженців та осіб, що потребують додаткового захисту в українське суспільство.

У засіданні взяли участь, зокрема, заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Іван Качур, головний спеціаліст Департаменту у справах біженців та іноземців Державної міграційної служби України Тетяна Касян та старший регіональний радник з питань місцевої інтеграції Регіонального Представництва Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Білорусі, Молдові та Україні Срєчко Нойман.

На нараді обговорили хід виконання регіонального плану заходів щодо інтеграції біженців та осіб, які потребують додаткового захисту. Також на порядку денному – питання щодо об’єктів нерухомого майна, які можуть бути використані для продажу житла біженцям та особам, які потребують додаткового захисту; забезпечення фінансування заходів стосовно надання медичної допомоги, вивчення української мови особами, які набули статусу біженця.

– Для прикордонного Закарпаття питання, що стосуються біженців завжди були актуальними. Наразі в області затверджено регіональний план заходів щодо інтеграції біженців та осіб, які потребують додаткового захисту, в українське суспільство, де чітко визначено завдання, виконавців та встановлені терміни виконання, – підкреслив Іван Качур.

Загалом, до створення регіонального плану були задіяні близько 40 державних установ, організацій, підприємств, фондів, у тому числі Ужгородський національний та Мукачівський державний університети, регіональний філіал Національного інституту стратегічних досліджень в м. Ужгород, Регіональне Представництво Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Білорусі, Молдові та Україні, його партнери на місцях тощо.

Прес-центр Закарпатської ОДА